2022. 01. 28. péntek

Károly, Karola
1 EUR 358 HUF
1 GBP 431 HUF

Akadályozzák a hozzáférést a KSH tájékoztatási adatbázisához?

A Központi Statisztikai Hivatal a jelek szerint újabban csak úgy szolgáltat nyilvános adatot, ha az igénylő írásos megkereséssel fordul hozzá, és meg is nevezi magát – jelezte a Magyar Szociális Fórum szerdán.

A KSH internetes főoldalán korábban hozzáférhető Adatok, kiadványok címszó alatt szereplő „Tájékoztatási adatbázis”, amely eddig mindenki rendelkezésére állt, hiszen nyilvános volt, hetek óta elérhetetlen. A jelzett gombra kattintáskor „Ez az oldal nem található – Page not found”, továbbá „Ez az oldal jelenleg nem elérhető, vagy nem létezik” szöveg jelenik meg. Ügyfélszolgálatuk írásos adatigénylés benyújtására kérte az MSZF megbízottját.

Az írásban benyújtott adatszolgáltatási kérelmet külön-külön elbírálják, több lépcsőben hagyják jóvá, majd 2-3 nap múlva válaszolnak rá. Pozitív elbírálás esetén is feltételekhez kötik az adatok felhasználását, köztük az elhalálozásokra vonatkozó adatokét. A megküldött nyilvános adatokhoz több oldalas felhasználási szabályzatot fűznek.

Az MSZF szóban háromszor, írásban kétszer jelezte a KSH illetékeseinek, hogy a nyilvános adatokhoz nem lehet hozzáférni. Szóbeli megkereséseire kitérő választ kapott, írásbeli jelzéseire pedig semmilyent.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum