2022. 07. 2. szombat

Ottó
1 EUR 401 HUF
1 GBP 463 HUF

A Velünk a Város frakció garanciákat akar a települések védelme érdekében

Szopkó Tibor, a Velünk a Város frakció önkormányzati képviselője és Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője az önkormányzatokat hátrányosan érintő újabb hatáskörmegvonásról tartott sajtótájékoztatót Miskolcon.  Semjén Zsolt előterjesztéséről volt szó, amely szerint tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben az önkormányzatoktól a kormány elvonja azt a jogkörét, hogy meghatározhatja a településrendezési és építési követelményeket. A kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes által benyújtott jogszabályban az önkormányzatok helyett a kormány rendeletben határozhatja meg ezeket a paramétereket, tekintet nélkül az önkormányzat korábbi határozataira.

Szopkó Tibor azt hangsúlyozta, a településrendezés minden város életében kiemelt jelentőségű, mivel ez a településfejlesztés leghatékonyabb eszköze. Semjén javaslatának elfogadásával lehetőség nyílna arra, hogy bizonyos gazdasági köröknek kedvezzenek, illetve jelentős veszélybe kerülhetne a rozsdaövezetek fejlesztése és a városi zöldterületek védelme is. „Megnyugtató válaszokat szeretnénk kapni, hogy a törvényjavaslat elfogadása esetén nem fognak visszaélni az általa nyújtott lehetőségekkel” – figyelmeztetett a Momentum önkormányzati képviselője képviselő.

Varga László a törvényjavaslatot szintén veszélyesnek tartja az önkormányzatok számára, mert elvi lehetőséget adna a kormánynak, hogy az önkormányzat akaratával szemben átminősítsen területeket, akár zöldterületeken is. Ezen túlmenően arra is felhatalmazná a kormányt, hogy beruházásokat valósíthasson meg, ráadásul megvonná azt a jogot az önkormányzatoktól, hogy saját területükön meghatározzák az építési szabályokat – mutatott rá az MSZP országgyűlési képviselője.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum