2022. 05. 16. hétfő

Botond, Mózes
1 EUR 386 HUF
1 GBP 454 HUF

A Momentum Budafoki alapszervezete védené a zöldterületet

A Momentum Budafoki alapszervezete szeretné megakadályozni a városrész legnépszerűbb zöldterületének beépítését.
A budafoki Duna-partot a Hajó utca, a Duna és a Hosszúréti-patak által határolt terület jelenti, amely az elmúlt két év fejlesztéseinek köszönhetően mára egy népszerű közparkká vált, és ennek fás gyepfelülete jelenti a legnagyobb egybefüggő, természetes zöldterületet Budafok belvárosában. Ezt a területet szeretné Karsay Ferenc polgármester most megszüntetni egy versenysportcélú jégsátor, majd jégcsarnok építésével.

A polgármester úgy akarja a népszerű közpark maradék zöldfelületét megszüntetni, hogy nem tudjuk, egyáltalán van-e lakossági igény a helyére épülő jégsátorra, később a jégcsarnokra. Jelenleg kifejezetten úgy tűnik, hogy a polgármester saját és baráti körének személyes álmát valósítaná meg ezzel a projekttel.

Karsay Ferenc jéghokiedző. A jégsátor felépítésére és üzemeltetésére szerződött Pesterzsébeti (!) Hockey Club vezetője Karsay volt csapattársa és barátja. A klub egyik edzője, Kocsondi Márk, helyi fideszes képviselőjelölt volt a legutóbbi választásokon, jelenleg pedig a Fidesz által delegált külső bizottsági tag.

A XXII. kerületi önkormányzat közel 92 millió forint vissza nem térítendő támogatást és ingyenes földhasználatot adott a klubnak, továbbá vállalta a rezsi- és karbantartási költségeket.

Mindeközben nem ismert olyan becslés, hogy mekkora terhet fog jelenteni a jégsátor fenntartása az önkormányzatnak, és nem ismert, hogy ezért cserébe milyen feltételekkel használhatják majd a kerületi lakosok vagy az oktatási intézmények a sportlétesítményt.

Szintén nem kapott az önkormányzat semmilyen garanciát arra az esetre, ha a hokiklub nem teljesítené a kötelezettségeit. Ez egy pontatlan, rossz szerződés.

A Momentum helyi szervezetének javaslata, hogy készüljön felmérés arról, milyen sportcélú beruházásra van lakossági igény, de mindenképpen őrizzük meg a Duna-parti zöldfelületet! A közelben található többi közpark nem tölt be még hasonló funkciót sem, Budafok belvárosának jelenleg a budafoki Duna-part az egyetlen megfelelő méretű és multifunkcionális zöldterülete, amelynek megóvása közérdek.

A jégcsarnokot – vagy egyéb, a budafok-tétényiek által támogatott sportberuházást – megalapozott pénzügyi tervvel, átláthatóan, közösségi tervezést követően egy rozsdaövezetben vagy más, nem vízparti helyszínen valósítsák meg! Ez a változtatás egyszerre szolgálná a DunaFok Szabadidőpark közparkjellegének megőrzését, megóvná az itt található fákat a kivágástól, ugyanakkor hozzájárulna egy elhanyagolt terület szanálásához, fejlődéséhez.
K. Z I.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum