2021. 09. 22. szerda

Móric
1 EUR 355 HUF
1 GBP 413 HUF

A marosvásárhelyi pogrom áldozatainak kárpótlását javasolja a Jobbik

A Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének elnökeként hétfői napirend utáni felszólalásomban a marosvásárhelyi magyarellenes pogromra emlékeztettem a Tisztelt Házat. A 21 évvel ezelőtti tragikus eseményekről szólva ismertettem a Fekete Március főbb eseményeit, amelynek során három magyar vesztette életét és több százan sebesültek meg. Többször kihangsúlyoztam azt, hogy az akkori rendvédelmi szervek súlyos hibákat követtek el, amikor asszisztáltak a Vatra Românească soviniszta szervezet által lerészegített román csőcselék erőszakos cselekedeteihez, és nem akadályozták meg a vérontást.

A hivatalos román álláspont huszonegy év elteltével is a helyi magyarságot állítja be agresszorként, az események kivizsgálása két évtized elteltével is várat magára, a szervezőket és felbujtókat pedig mai napig sem vonták felelősségre. A Ceauşescu-korszak legsötétebb éveinek koncepciós pereit idéző eljárásokban csak magyarokat ítéltek el.

Felszólalásom végén elmondtam, hogy bár néhányan már részesültek különböző kitüntetésekben, a tragikus eseményeknek számos más – kis túlzással élve máig névtelen – résztvevője, hőse volt. Végül ismertettem a Jobbik kezdeményezését az üggyel kapcsolatban, miszerint határozati javaslatot fogok benyújtani az Országgyűlésnek, amelynek értelmében jöjjön létre egy olyan bizottság, amelynek feladata lesz minél pontosabban megállapítani a pogrom során kárt szenvedett, megsebesült, letartóztatott, elítélt és elhunyt magyarok körét, és javaslatot tenni az Országgyűlésnek valamint a Kormánynak nevezett személyek (vagy azok hozzátartozói) erkölcsi-anyagi elismerésérésének és kárpótlásának módjára.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárában 2021. szeptember 24-én, pénteken 16 órától rendezik meg a nyelve…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum