2021. 10. 17. vasárnap

Hedvig
1 EUR 360 HUF
1 GBP 426 HUF

A közoktatás gondjairól tárgyalt a PDSZ és a DK

A közoktatás problémáiról tárgyalt Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke. A találkozón részt vett Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is.
Az ezt követő sajtótájékoztatón a DK alelnöke elmondta: pártja az Orbán-kormány oktatáspolitikájának legelszántabb ellenfele. Szerinte ez a politika úgy rossz, ahogy van, ezzel egyezkedni nem lehet. A gondok között említette a centralizációt, a szakmai autonómia eltörlését, az oktatás átideologizálását, a tankönyvmizériát, a kizárólag a pedagógusok alávetését szolgáló Nemzeti Pedagóguskart, az elhibázott életpályamodellt. Bejelentette, hogy napokon belül benyújtják az országgyűlésnek a demokratikus pártokkal egyeztetett közoktatási törvényjavaslatukat.

Mendrey László emlékeztetett: bár a PDSZ-nek komoly ellentétei voltak a kormánnyal, szakszervezetként tagjaikat kell képviselniük, ezért nem lehetnek ennyire radikálisak. Céljuk a politika szemének fölnyitása, hogy a közoktatás legsúlyosabb gondjait orvosolják. Szólt a tankötelezettség korhatárának leszállításáról, a szakképzés rossz irányú változtatásairól, a fenyegető nagyarányú elbocsátásokról, a tankönyvek tartalmi problémáiról, a kötelező iskolai hitoktatásról, és a Nemzeti Pedagóguskarról, amelyre csupán a pedagógusok 10%-a szavazott.

A PDSZ minden parlamenti párttal tárgyalást kezdeményezett, e találkozók sorában a mai volt az első.

Gréczy Zsolt
szóvivő (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum