2022. 08. 11. csütörtök

Zsuzsanna, Tiborc
1 EUR 398 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • A Jobbik kegyelettel emlékszik a hodzsali mészárlás áldozataira, és a karabahi konfliktus békés megoldására hív fel

A Jobbik kegyelettel emlékszik a hodzsali mészárlás áldozataira, és a karabahi konfliktus békés megoldására hív fel

A 25 éve elkövetett hodzsali mészárlás emléknapján a Jobbik Magyarországért Mozgalom kegyelettel emlékezik az 1992. február 26-án megölt 613 azerbajdzsáni civilre, és együttérzését fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak, valamint az azerbajdzsáni nemzetnek.
Ismert, hogy az 1988 óta zajló karabahi konfliktus csak az azerbajdzsáni oldalon mintegy 20 ezer áldozatot követelt, és 660 ezer azerbajdzsánit kényszerített az örmény erők által elfoglalt otthona elhagyására. Azerbajdzsán nemzetközileg elismert területének egyötöde mai napig is örmény megszállás alatt áll dacára annak, hogy a bakui kormány számos nemzetközi fórumon, köztük az ENSZ Biztonsági Tanácsa, az Európa Tanács, az EBESZ vagy az Európai Parlament előtt is próbálta politikai úton rendezni a konfliktust, és bár minden nemzetközi szervezet határozatban ítélte el a nemzetközi joggal ellentétes örmény agressziót és megszállást, a határozatoknak mai napig nem tudtak érvényt szerezni.

Álláspontunk szerint a mai, terrorizmustól és válságoktól sújtott világban minden befagyott konfliktus rendkívüli veszélyforrást jelent. Bízunk benne, hogy a karabahi ellentétben érintett felek a helyzet súlyát átérezve képesek lesznek a bölcs rendezésre, mely kizárólag tárgyalásos, politikai úton, Azerbajdzsán területi integritásának tiszteletben tartásával, ugyanakkor a karabahi örmények nemzetiségi jogainak szavatolása mellett történhet meg. Meggyőződésünk, hogy ez mindkét fél érdeke, ugyanakkor reméljük, hogy az ismét új lendületet kapó ciprusi rendezés példája Karabah helyzetére is pozitív hatással jár majd.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek