2021. 09. 22. szerda

Móric
1 EUR 355 HUF
1 GBP 413 HUF

A Helsinki Bizottságnak nem kell fizetnie „bevándorlási különadót”

A Helsinki Bizottság jelenleg semmilyen olyan tevékenységet nem folytat, amit a törvény adóztatni rendel. Az új adó első lépésben egyébként is a donorokra vonatkozik, és a mi támogatóink, az Európai Unió és az ENSZ mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól.

A Pénzügyminisztérium közleményben figyelmeztetett arra, hogy mától kell bevallani és fizetni az ún. „bevándorlási különadót”. Sokan kérdezik, miránk vajon vonatkozik-e a kötelezettség, és ha igen, fizetni fogunk-e.

A Magyar Helsinki Bizottságra az adókötelezettség nem vonatkozik, mert ügyfeleink nem minősülnek bevándorlónak az adótörvény értelmében, és jelenleg nincsenek olyan tevékenységeink sem, amilyeneket a törvény adókötelesként nevesít. Az elsődleges adóalanyok egyébként is a donorok. Egy támogatott civil szervezetnek csak akkor kellene fizetni, ha a támogatója nem teljesíti adókötelezettségét. A Helsinki Bizottság menedékkérők körében végzett tevékenységét az Európai Unió és az ENSZ támogatja, márpedig ők mentességet élveznek a magyarországi adófizetés alól.

Ezzel együtt az új adószabályozás megnehezíti munkánkat, hiszen a jogszabály annyira homályosan van megfogalmazva, hogy tág teret nyit az önkényes jogalkalmazásra; és egyes, mentességet nem élvező támogatóinkat elbizonytalaníthatja, ha menekültügyi munkánkhoz szeretnének a jövőben anyagi segítséget nyújtani.

Ezért vizsgáljuk, hogy milyen jogi lehetőségei vannak a jogszabály elleni fellépésnek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárában 2021. szeptember 24-én, pénteken 16 órától rendezik meg a nyelve…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum