2022. 08. 13. szombat

Ipoly
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF
logo

A hajléktalanság nem jótékonysági kérdés

A kormány nem nem tudja, hanem nem akarja megoldani a hajléktalanság kérdését. Nevetséges, hogy a Fidesz a hajléktalanság büntethető tételével próbálja megoldani a problémát, miközben a korrupcióra elfolyt pénzek töredékéből meg lehetne újítani és ki lehetne bővíteni a hajléktalanszállók hálózatát.
A Fidesz a hajléktalanság büntethetővé tételével tökéletessé tette a rendszerváltás rendszerét. Ez a rendszer nem garantálja a munkát és a lakást, folyamatosan termeli a hajléktalanságot, és végül még az alkotmányt is képes átírni, hogy bebörtönözhesse őket.

Ez a probléma nem csak azokat érinti, akik már elvesztették a lakásukat, hanem ma a válság és a devizaadósság hullámai között családok ezreinél fennáll. A hajléktalanszállók kibővítése csak ideiglenes megoldás: Magyarországnak teljes fordulatra és gazdasági szerkezetváltásra van szüksége, hogy mindenki számára biztosítani tudja az emberhez méltó életet.

Az országgyűlés hétfőn elfogadta Pintér Sándor törvényjavaslatát, amely lehetővé teszi, hogy önkormányzatok hajléktalan-mentes zónákat jelöljenek ki. Az új törvény elzárással bünteti azokat, akik olyan területen építenek kunyhót, ami a nem a tulajdonuk. Az utcán való “élvetvitelszerű tartózkodást” 2011-ben már egyszer megtiltotta a parlament, de az Alkotmánybíróság 2012-ben alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, mivel összeegyeztethetetlen az Alaptörvényben is lefektetett emberi méltóság védelmével. A Fidesz szokás szerint úgy hidalta át ezt a problémát, hogy átírta az Alaptörvényt. Az eredmény: a Fidesz hétfőtől büntetést fizettet, illetve börtönbe zárja azokat, akik kényszerűségből az utcán élnek.

A hajléktalanság “kezelése” nem jótékonysági kérdés, nem arról szól, hogy mennyire esik meg a szíve a hatalmasoknak a szegényeken, hanem a jelenlegi hatalmi berendezkedés szükségszerű következménye. Olyan országban élünk, ahol a törvények és az állam ereje nem az emberek megélhetését segítik, hanem a hatalmasok általi kisajátítást, és azt, hogy a rendszerből kihullókat a hatalom eltakaríthassa az útból. Ezt a rendszert meg kell változtatni.

A 4K! szerint egy valódi köztársaságban, amely a nép önrendelkezését valósítja meg, a gazdasági fejlődés minimális célja az, hogy a társadalom minden tagja biztosítani tudja az alapszükségletei kielégítését: az egészséges ételt, az egészségügyi ellátást, a tanulás lehetőségét, a lakhatást, a ruházkodást és a tisztességes fizetéssel járó, emberhez méltó munkát, valamint a méltósággal megélt idős kort biztosító nyugellátást.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek