2021. 12. 7. kedd

Ambrus
1 EUR 366 HUF
1 GBP 431 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • A Greenpeace egészséges és klímabarát bioételeket adna a gyerekeknek a közétkeztetésben

A Greenpeace egészséges és klímabarát bioételeket adna a gyerekeknek a közétkeztetésben

A Greenpeace Magyarország azt akarja elérni, hogy minél több helyben, ökológiai módszerekkel termelt élelmiszer kerüljön gyermekeink asztalára.

Álláspontjuk szerint ez nemcsak egészségügyi, hanem természet- és klímavédelmi szempontból is kulcsfontosságú. Bár a kormány évekkel ezelőtt saját céljául tűzte ki, hogy 2020-ra elérjük a 30%-os bio-arányt a közétkeztetésben − semmilyen lépést nem tett ennek érdekében. Pedig ma már itthon is van annyi biogazdaság, ami ezt lehetővé tenné. A környezetvédő szervezet konkrét lépéseket vár a kormánytól a greenpeace.hu/menzaforradalom oldalon útjára indított petíciójában.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Ahhoz, hogy az ökomenzák elterjedhessenek, rendszerszintű változásra van szükség: arra, hogy a bioalapanyagokon alapuló egészséges közétkeztetést a kormány minden lehetséges eszközével támogassa.

A Greenpeace greenpeace.hu/menzaforradalom oldalon indított friss petíciójában a következő konkrét lépéseket javasolja a döntéshozók számára:

Változtassanak a közbeszerzési szabályokon: ne a legolcsóbbat kelljen választaniuk az intézmények fenntartóinak, hanem a legegészségesebbet. Részesítsék előnyben a helyi, ökológiai termesztésből származó alapanyagokat.
Csökkentsék 5%-ra a közétkeztetésben kínált ételek áfáját. Jelenleg az éttermekben adott ételek után csak 5% áfát kell fizetnie a szolgáltatóknak, míg a közétkeztetésben adott ételeket 27%-os adó terheli.
Legyen 5% a bioélelmiszerek áfája is a jelenlegi 27%-os helyett. Így mindenki számára elérhetőbbek lesznek az egészséges, természet- és klímabarát élelmiszerek.

„Azért dolgozunk, hogy minél több ökológiai termelésből származó alapanyag kerüljön a gyermekeink asztalára, mert őket károsítják leginkább az ipari mezőgazdaságban használt növényvédő szerek. Tudományos vizsgálatok szerint bizonyos rovarölő szerek például mérhető IQ-csökkenést is okozhatnak a fejlődésben lévő szervezetükben [1]. Célunk az is, hogy elősegítsük az ökológiai gazdálkodás minél szélesebb körű elterjedését Magyarországon. Környezetvédelmi szempontból ugyanis ez az élelmünk előállításának egyetlen olyan módja, amivel megőrizhetjük Földünk élővilágát, hatékonyan segíthetünk a klímaválságon és egészséges élelmiszerrel láthatjuk el az emberiséget” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampány-felelőse.

A közétkeztetés segítségével a gyerekek egészséges élelemhez juthatnak társadalmi és szociális helyzettől függetlenül. A helyi bioalapanyagokra épülő menzáknak további pozitív társadalmi és gazdasági haszna, hogy a helyi termelőknek, helyi közösségeknek ad értékteremtő munkát és bevételt. Ma az ökológiai módszerekkel termelt élelmiszerek nagy részét exportáljuk. Pedig vannak olyan gazdálkodók, akik ha számíthatnának a közétkeztetésre, mint biztos felvevőpiacra, akkor szívesen termelnének erre a célra. A rövid ellátási lánc és a bioélelmiszerek kormányzati támogatása  lehetővé tenné, hogy a természettel összhangban termesztett, friss, helyi alapanyagok ne legyenek sokkal drágábbak, mint a káros növényvédő szerekkel megtermelt ipari tömegáru.

Sok olyan település van, ahol felelős döntéshozók, szülők és intézményvezetők szeretnék ebbe az irányba fejleszteni a közétkeztetést. Jó példák is akadnak már [2] [3], de ezek kivételesek, és legtöbbször csak néhány helyi kulcsszereplő rendkívüli elkötelezettségének és elszántságának köszönhetőek.

A kormánynak ezért minden eszközzel segítenie kellene az ökomenzák elterjedését. A Greenpeace greenpeace.hu/menzaforradalom oldalon elérhető legújabb petíciójában konkrét lépéseket követel a döntéshozóktól gyermekeink egészsége és Magyarország természeti értékei, környezetünk védelme érdekében!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hirdetés

Friss hírek

Hirdetés

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum