2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A fideszes kormány fizesse ki az előző, fideszes városvezetés tartozását

Miskolc város elfogadásra váró költségvetésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Dr. Simon Gábor, a Velünk a Város Frakciószövetség vezetője és Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője.

Dr. Simon Gábor a jelenlegi gazdasági helyzet előzményeit felidézve elmondta, az előző városvezetés 10 milliárd forintos hiányt halmozott fel, valamint felvett egy 9 milliárd forintos folyószámlahitelt, amit a jelenlegi városvezetésnek kellene törlesztenie. Ezt az súlyos alaphelyzetet terhelték meg a világjárvány és a kormányzati elvonások veszteségei, amelyek komoly gondot jelentenek, mivel a város nem tudja növelni bevételeit. Ígéretet kaptak ugyan Orbán Viktortól, hogy januárban kompenzálják azokat az összegeket, amiket a tavalyi évtől kezdve megvontak az önkormányzatoktól, de ebből egy forintot sem látott eddig a város – hangsúlyozta a frakcióvezető.  Hozzátette, a legutolsó kormányzati ígéret arról szólt, hogy márciusban döntenek majd a kompenzációról, miközben az önkormányzatoknak február 15-ig be kell nyújtaniuk  költségvetési tervezeteiket. „A kérdés: hogyan lehet költségvetést elfogadni úgy, hogy nem tudni, a kormányzati kompenzáció milyen mértékű lesz, és egyáltalán mi valósul majd meg belőle” – jelentette ki.

Ebben a bizonytalan helyzetben a város több eshetőségre is összeállított forgatókönyveket. A legrosszabb az lenne, ha a kormány semmilyen formában nem kompenzálja az elvonásokat, de felkészültek a Miskolc számára sokkal biztatóbb eshetőségre is. „A Miskolc költségvetésében jelenleg rendelkezésre álló pénzösszeg nemhogy a város optimális működtetését nem fedezi, de a korábbi vezetés tartozásának a kifizetését sem teszi lehetővé. A legjobb jövőkép tehát az lenne, ha a fideszes kormány kifizetné az előző, fideszes városvezetés által felvett tartozást” – összegezte a Velünk a Város Frakciószövetség álláspontját Dr. Simon Gábor.

Varga László országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, ahogy a kormány a járvány ideje alatt különböző módokon nehezítette a városok működését. Szabó Sándorral, Szeged országgyűlési képviselőjével az elvonások kompenzációját együtt kérték a kormánytól, mivel a válságban egyébként is nehéz helyzetbe került önkormányzatoknak nem kevesebb, hanem több támogatásra van szükségük, ha a védekezés frontvonalán helyt akarnak állni.

Javaslatukat a költségvetési bizottság decemberi ülésén tárgyalták volna, ahol azonban a kormánypárti képviselők nem jelentek meg. Hétfőn ugyanez történt, a költségvetési bizottság újabb ülésére ismét nem jöttek el a fideszes képviselők, így a kérdést most sem sikerült megtárgyalni.

Varga László aláhúzta: a kormánynak teljes mértékben vissza kell adni azokat az összegeket, amiket megvont a városoktól.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…