2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

A Fidesz nemet mondott a korrupció felszámolására

A Jobbik elévülhetetlenné tenné a politikusi korrupció büntethetőségét, illetve átláthatóbbá tenné a közpénzek elköltését. A Fidesz-KDNP többség azonban ezt érthetően nem akarja.
Ennek érdekében le is söpörték az asztalról a jobbikos javaslatokat a parlamenti bizottság múlt heti ülésén. Tették ezt annak ellenére, hogy a jelenlegi szabályozás mellett sok esetben nem indul el a nyomozás korrupciós ügyben, vagy nem adják ki az érintett országgyűlési képviselő mentelmi jogát. Ez a gyakorlat sokszor a korrupciós ügyek elévüléséhez vezetett az elmúlt évtizedekben. Persze érthető a kormányzópárt érzékenysége ebben a témában, hiszen a volt fideszes alpolgármester, Zsiga Marcell cégalapítására már 2014-ben kifizettek 456.522 forintot, annak ellenére, hogy a cégbíróságon való bejegyzés csak 2015. januárjában történt meg. Tehát egy olyan ügyvezető kapott több mint 400 ezer forintos támogatást 2014-ben, akinek a cége csak 2015-ben alakult meg Mint ismeretes ő az a fideszes politikus, aki kijelentette, hogy Magyarországon 47 ezer forintból meg lehet élni. Sajnos ezt már nem volt alkalma bebizonyítani, hiszen most évente 18 milliót keres állami pénzből a Szerencsejáték Zrt-nél. A közvagyon elherdálásának jelenlegi gyakorlatára ráerősített Lázár János miniszter is, mikor az állami földek privatizációja kapcsán egyértelművé tette az elmúlt évek kormányzati gyakorlatát: „Amikor szocialista kormány van, akkor a szocialista menedzsment lopja szét, amikor fideszes kormány van, akkor a fideszes menedzsment lopja szét”- mondta ki az igazságot.

A korrupciós ügyeket takargató Fidesz-MSZP koalícióval szemben a Jobbik azt szeretné, ha automatikusan nyilvánossá válnának a közpénzek elköltéséről szóló szerződések is, hiszen amíg a közérdekű adatok nem lesznek átláthatóan kezelve egy mindenki által elérhető, nyílt felületen, addig a korrupció felszámolásáról szó sem eshet.

Badány Lajos, a Jobbik önkormányzati képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek