2021. 09. 16. csütörtök

Edit
1 EUR 349 HUF
1 GBP 408 HUF

A Fidesz látszatgyőzelmet aratott Helsinkiben

Niedermüller Péter nyilatkozata az EPP határozatról.

A Fidesz saját pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) üzent hadat a populista illiberális politikának tegnap Helsinkiben. A konzervatív pártcsalád sürgősségi nyilatkozatban figyelmeztetett azokra az elvekre, amelyek mellett a Sargentini-jelentés is kiállt.

Az EPP kongresszus dokumentuma alighanem az utolsó jelzés volt a Fidesz számára, hogy tartsa magát a liberális demokrácia és a jogállamiság elveihez. Orbán Viktor mindössze annyit tudott elérni, hogy a második oldalon a liberális demokrácia kifejezést átírták egy szinonimára: a jogállamiságra.

A szövegben változatlanul megmaradt egy sor olyan érték, amelyet az Európai Parlement és a Demokratikus Koalíció is számon kér: a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlensége, a médiai és a felsőoktatás függetlensége. A Néppárt világos jelzést küldött, hogy nem tűri az EU ellenes uszítást és a korrupciót.

A Fidesz ma már csak névleg tartozik a Néppárthoz, hiszen egyetlen említett elvet sem tart be. Hétfőn az Európai Unió Tanácsában a külügyminiszterek ismét a magyar jogállamiságról fognak vitázni, miután az Európai Parlament elérte, hogy meginduljon a 7. cikk szerinti eljárás a magyar demokrácia védelmében.

Ha a Néppárt mégis megtartja a Fideszt a tagjai között azért, hogy a 2019. májusi EP- választásokon többséget szerezzenek, akkor az üzenet világos: a Néppártnak politikai erkölcse nincs, csak látszatelvei vannak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gömörszőlősi Őszelő kulturális nap az ország mesés csücskében, a Szíves Fogadó közösségi ház átadásával és a Gömöri Termékbolt megnyitásával.  …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum