2022. 05. 28. szombat

Emil, Csanád
1 EUR 393 HUF
1 GBP 463 HUF

A fagyhalál első áldozata – újabb tömeges életvesztés várható?

Áldozatot szedett a szeptember végi éjszakai kemény hideg: egy ember kihűlt a szabad ég alatt, s már nem tudták megmenteni – tudatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF), értesülésére hivatkozva, szombaton.
Az MSZF emlékeztetett, hogy a fagyhalál 2017-2018 telén kétszáz áldozatot szedett. 2005-2018 között 3063-an haltak meg hypothermiában, a rendszerváltás (1990) óta pedig több mint 8 ezren. (Hivatalos forrásból az adatokat sem cáfolni, sem megerősíteni nem voltak hajlandók.) A Város Mindenkié társadalmi szervezet keresetére a bíróság kötelezte az államot a 2016-2017 telén fagyhalálban elhunytak számának kiadására. A kormány 190 áldozatról tájékoztatta a szervezetet. A vonatkozó időszakban az MSZF 203 esetről értesült, a Központi Statisztikai Hivatal pedig 2016-ra vonatkozóan 238 esetről számolt be.

A Szociális Fórum tudomása szerint a mögöttünk álló években több esetben börtönbüntetéssel sújtottak olyan személyeket, akik kényszerhelyzetükben gallyat és fát loptak erdőkből, hogy odahaza befűthessenek, és családjuknak ne kelljen fagyoskodniuk. Egy nyírségi férfit gyorsított eljárással másfél évi börtönre ítéltek.

Az MSZF szombaton írásos kérdést intézett Gulyás Gergelyhez, a miniszterelnöki hivatal vezetőjéhez arról, hogy felelősséget vállal-e kormány az utóbbi években keletkezett tömeges életvesztésért, ha nem, kit tart felelősnek érte. Az emberjogi szervezet – szokásához híven – a közelgő tél beállta előtt figyelmeztette a kormányt, hogy jobb sorsra szenderedett szociális lakásépítési programja miatt vélhetően újból aratni fog a fagyhalál az előttünk álló télen. Erre utal a szeptember végi kihűléses eset is. Mit kíván tenni a kormány az utcára került emberek és családjaik fedélhez juttatásáért, szociális bérlakások felépítéséért? Egyáltalán foglalkozik-e ezzel, vagy pusztán menedékhelyek bővítésén fáradozik a társadalmi méretűvé vált probléma társadalmi megoldása helyett? Mit kíván tenni a kormány azért, hogy ne kerüljenek börtönbe, akik mostoha helyzetükben fát lopnak, hogy befűthessenek? Mit kíván tenni a kormány azért, hogy minden rászoruló időben kapjon elegendő tűzifát a szociális tűzifaprogram keretében. (A levél teljes szövege olvasható: https://mszfszk.hu/11-elerhetseg/1382-a-fagyhalal-elso-aldozata-ujabb-tomeges-eletvesztes-varhato)

Az MSZF megjegyezte: reméli ugyan, hogy válaszra méltatják, sőt tesznek is lépéseket az ügyben, bár nem ringatja magát abban az illúzióban, hogy a kormány válaszolna az emberéletek védelmében feltett kérdéseire, tekintettel eddigi gyakorlatára.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum