2023. 05. 31. szerda

Angéla, Petronella
1 EUR 371 HUF
1 GBP 429 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • A DK közérdekű adatigénylést nyújt be: Hány idős ember halt meg amiatt, mert nem jutott lélegeztetőgéphez?

A DK közérdekű adatigénylést nyújt be: Hány idős ember halt meg amiatt, mert nem jutott lélegeztetőgéphez?

Megdöbbentő kijelentések hangoztak el a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnökétől. Tóth Judit azt mondta: egyes kórházakban a 65-70 év felettieket nem tudják lélegeztetőgépre tenni, mert fiatalokkal van tele az intenzív osztály, és ha egy idősnek és egy fiatalnak egyszerre kellene lélegeztetőgépes ágyat adni, akkor a jobb túlélési esélyek miatt a fiatalt választják. Az, hogy az orvosoknak ilyen szörnyűséges döntéseket kell hozniuk, egyetlen dolgot jelent: a vírus csak tettestárs, a magyarok halálát ma az elmúlt 10 év egészségügy-ellenes politikája, az orvosok és ápolók orbáni elüldözése, és az emiatt kialakult kapacitáshiány okozza.

A Demokratikus Koalíció szerint az országnak joga van tudni, hogy hány magyar idős ember halt meg amiatt, mert nem jutott lélegeztetőgépes ellátáshoz! A DK közérdekű adatigénylést nyújt be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz, hogy kiderüljön, hány idős ember, hány nagypapa és nagymama halt meg amiatt, mert a tíz év alatt szétvert egészségügyben nem jutott rá intenzíves kapacitás? Hány ember nem kapott még csak esélyt sem a túlélésre? A DK szerint ezekért a halálozásokért csak és kizárólag a kormány a felelős. Az így elhunytak egy része megmenthető lett volna, ha az elmúlt tíz évben nem érik egymást az egészségügyet érintő megszorítások, ha a kormány nem üldöz el az országból naponta 2 orvost és 3 ápolót, ha nem stadionok épültek volna az egészségügy fejlesztése helyett. A DK szerint a kormányváltás után Orbán Viktort és társait is el kell számoltatni az általuk okozott halálozásokért, mindazért, amit tettek és mindazért, amit elmulasztottak megtenni.

Varga Zoltán

A DK országgyűlési képviselője, frakciószóvivője, a Népjóléti Bizottság tagja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Cigit kért, nem kapott, bántalmazta a sértettet, elvette a pénzét, majd elmenekült. A mezőkövesdi rendőrök az elkövetőt nyolc órán belül elfogták. …