2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

A DK följelentést tett Szakály Sándor ellen holokauszt-tagadás miatt

Dr. Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője följelentést tett a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek a Btk. 333. §-ába ütköző nyilvános tagadása miatt. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója a Magyar Távirati Irodának adott interjújában annak a véleményének adott hangot, hogy a második világháborúban Magyarországról történt első, 1941-ben Kamenyec-Podolszkba irányuló deportálás idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, mert azokat toloncolták ki, akik nem rendelkeztek magyar állampolgársággal.

Kamenyec-Podolszkban az SS tagjai a kitoloncolt zsidókat legyilkolták, ez tehát egyértelműen olyan népirtásnak minősül, amelyet nemzetiszocialista rendszer követett el. Történelmi kutatások – például Ungváry Krisztiáné – szerint magyar hivatalos személyek is részt vettek a gyilkosságokban, illetve rendelkeztek információkkal arról, hogy a kitoloncolt zsidókra milyen sors vár. Az eljáró magyar
hatóságok tagjai ezzel elkövették a népirtás bűncselekményét, de legalábbis ahhoz bűnsegédletet

A népirtás, illetve az ahhoz nyújtott bűnsegédlet „idegenrendészeti intézkedésnek” tekintése nyilvánvalóan a népirtás jelentéktelen színben való feltüntetését, illetve igazolását jelenti, az MTI-nek adott interjú pedig nagy nyilvánosság előtti elkövetésnek minősül. Ezt pedig a Btk. 333. §-a bűntettnek minősíti és három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

DK Sajtóiroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek