2022. 05. 17. kedd

Paszkál
1 EUR 386 HUF
1 GBP 454 HUF

A DK az Európai Bizottsághoz fordul az amazóniai esőerdőket pusztító tűz miatt

Minden korábbinál nagyobb arányú tűzvész tombol az Amazonas-medence esőerdőiben. Füstje az onnan 2700 kilométerre fekvő Sao Paoloban is elhomályosította a napot, a nappali órákban be kellett kapcsolni a közvilágítást.

Ilyen és hasonló tragédiák persze előfordulhatnak, sajnos azonban Brazíliában régi szokás, hogy az esőerdőket fölégetik és a helyükön mezőgazdasági termelést folytatnak. Az új elnök, Bolsonaro kampányában kiállt emellett a gyakorlat mellett. A brazil űrkutatási hivatal, az INPE adatai szerint pedig az erdőpusztulás üteme az egy évvel korábbit 88 százalékkal haladja meg. Az elnök erre válaszul menesztette az űrhivatal vezetőjét. Annyi tehát bizonyos, hogy az új brazil adminisztráció nem tesz meg mindent a katasztrófa megfékezésére.
Az Amazonas erdői az egész Föld tüdejét jelentik, az esőerdők termelte oxigén a Föld minden lakója számára létfontosságú, az ott élő fák pedig a légköri széndioxid megkötésével fékezik a globális fölmelegedést, lassítják a közelgő klímakatrasztrófa bekövetkeztét. A Demokratikus Koalíció EP-képviselői ezért kérdéssel fordulnak a Bizottsághoz, készül-e valamilyen lépésre az esőerdők védelmében.
Rónai Sándor
EP-képviselő
DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum