2023. 10. 1. vasárnap

Malvin
1 EUR 390 HUF
1 GBP 451 HUF

A DK a gázpanamáról kérdezi Németh Lászlóné minisztert

Az orosz gáz ma 30-50%-kal drágább, mint a Nyugat-Európában, a szabad piacon beszerezhető. A korlátozott kapacitású nyugati gázvezeték kapacitásának jelentős részét a NFM rendeletileg odaadta az MVM -nek, amely így lényegében egyedül tud olcsó nyugati gázt behozni az országba. Ezt aztán haszon nélkül adja tovább egy MET nevű – 40 százalékban a MOL tulajdonában lévő – magáncégnek, amely viszont az orosz gázzal azonos áron értékesíti.
A gázpanama ügyében Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője arról kérdezte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert, hogy miért hozta a minisztérium monopolhelyzetbe az MVM-et, az mekkora extraprofitról mond le egy magáncég javára és miért teszi ezt ahelyett, hogy befizetné a költségvetésbe, vagy a fogyasztókkal osztaná meg, olcsóbbá téve így a gázt. Érdeklődött, tud-e a miniszter példát arra, hogy egy monopolhelyzetű állami cég az extraprofitot magáncégnek engedi át, és kik a MET nem ismert tulajdonosai, akiknek zsebében ez a nyereség landol.

A képviselő szerint itt a minisztérium, az állami tulajdonú MVM és egy magáncég játszott össze, hogy a magyar gázfogyasztók megkárosításával tízmilliárdokat juttasson magánzsebekbe. Utalt arra, hogy az MVM vezetésével szemben a fölmerül a bűncselekmény alapos gyanúja és föltette a kérdést: tesz-e a miniszter büntetőfeljelentést, majd azt követően lemond-e, vállalva a politikai konzekvenciákat?


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek