2022. 09. 24. szombat

Gellért, Mercédesz
1 EUR 406 HUF
1 GBP 461 HUF

A Dialóg Egyesület az Állampolgári Részvétel Hetén

Véget ért az idei Állampolgári Részvétel Hete, ami szeptember 21. és 26. között zajlott. A Dialóg Egyesület – a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal (játszóház, előadások, rajzpályázat, kézműves foglalkozás, …), a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégiummal (közösségi kertek), és a Holdam Egyesülettel (Egyedülálló Anyák Hangja) közösen – is részt vett a nemzetközi kezdeményezésben különböző programjaival.

Egész héten át tartó programjaink közül kiemelkedett a szombati nap, melyet „Vedd ki a részed!” névre kereszteltünk. Az Állampolgári Részvétel Hetének (ÁRH) általános céljához hasonlóan mi is arra törekedtünk, hogy terjesszük az aktív állampolgárság eszméjét. Azt az elképzelést, hogy az emberek képesek tenni a saját sorsuk javításáért, és ebben a részvétel lehet a kulcs. Ilyenkor a civil szervezetek világszerte utcára vonulnak, és megmutatják magukat, munkájukat – ennek a megmutatkozásnak pedig célja az állampolgárok aktivizálása.

A6 nap alatt erre törekedtünk: hét közben a lakosokkal közösen befejeződött az Avasi Közösségi Kávézó előtti ülőpad építése, interaktív előadást tartott Dr. Hegedűs Ágnes holisztikus orvos a Kávézóban, kitelepültek a Panelkertészek, hogy a közösségi kertjüket népszerűsítsék, és bemutatkozott a „Tegyünk Együtt az Avasért” (TEA) csoport, ami helyi lakosok önszerveződő köre a pozitív változásért – sok egyéb történés mellett.

A szombati, központi napunk eredeti számításait keresztülhúzta az esővel beköszönő ősz. A szabadtéri programjaink ennél fogva megcsappantak. Amibe közbeszólt az időjárás – például a borostyánültetés vagy a street artos festőprogramjaink, azokat is megvalósítjuk. Az Avasi Közösségi Kávézót megtöltötték a helyi önszerveződések, akik bemutatkoztak egymásnak és a betérő állampolgároknak is: a családias hangulatot a helyben működő Kézműves Klubnak, Patchwork Klubnak, Jelelő Klubnak, Idegennyelvi Klubnak, Ping-pong Körnek, a Panelkertészeknek, valamint a már említett TEA-csoportnak köszönhettük.

Az Avasi Közösségi Térben az Avasi Postamúzeum egyik archív kiállítási tárgyát lehetett kipróbálni; hogy a helyi értékeket is népszerűsítsük. A Tér közepén egy szimbolikus táblával lehetett fotózkodni. A vadludakat ábrázoló festménynek bárki részévé válhatott mint lúd, ezzel pedig annak az egymást segítő összetartásnak lehettek pillanatnyi részesei, amivel a vadludak is szállnak csoportosan az égen. Szintén az Avasi Közösségi Térben mutatkozott be az e-dialog.hu felület is. Ennek célja egezik az ÁRH eszméivel: a részvételi demokráciát hivatott elősegíteni egy olyan internetes felületen keresztül, ahol mindenki egyszerűen fejtheti ki véleményét egy adott témában. Ez a téma most az MVK Zrt. bécsi villamosokra kiírt ötletpályázata, és az izlandi partnerünktől átvett „Your Priorities” felület miskolci verziójának ez adta bemutatkozó kérdését (http://miskolc.yrpri.org/). A Térben tovább haladva, egy másik fotózkodási lehetőség következett. Családi fotózást szerveztünk, hogy az otthonokban legyen egy friss kép a családról, ehhez pedig igyekeztünk autentikus környezetet is kialakítani; cserébe pedig csupán egy kérdőív kitöltését kértük.

Az ÁRH az aktivizálás mellett minden évben a közbizalom szintjét is feltérképezi. Az ilyenkor kitöltött kérdőívek azt mérik, hogy az állampolgárok mennyire bíznak – többek között – a közintézményekben, a politikusokban, vagy éppen a civil szervezetekben. Egész héten kértük az emberek segítségét ebben, és összesen közel 200 kérdőívet sikerült kitölteni az egy hét alatt.

A napot a „Közöd!?” fantázianevű kerekasztal-beszélgetés zárta, melynek témája a közjó és a demokratikus szerepvállalás volt. Feketéné Pál Enikő, a Miskolci Önkormányzat civil referense, Labancz László, a Családok Átmeneti Otthonának vezetője, Hegyi Szabolcs, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusa és a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa, valamint Sélley Andrea, a Dialóg Egyesület elnöke, valamint a résztvevők közösen járták körül a témát.

Összességében elmondható, hogy sikeres hetet zártunk, hiszen a hirtelen jött ősz ellenére is érdeklődtek az állampolgárok programjaink iránt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek