2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 394 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • A Demokratikus Koalíció javaslata a 2014-es országgyűlési választásokon az MSZP-DK közös indulásról szóló tárgyalásokra

A Demokratikus Koalíció javaslata a 2014-es országgyűlési választásokon az MSZP-DK közös indulásról szóló tárgyalásokra

A Demokratikus Koalíció javaslata a 2014-es országgyűlési választásokon az MSZP-DK közös indulásról szóló tárgyalásokra

Tekintettel arra, hogy az elmúlt egy héten folytatott egyeztetések alapján minden elvi akadály elhárult a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció egyeztetett, közös indulásának útjából a 2014-es parlamenti választásokon, az alábbi javaslatot tesszük az MSZP-nek:

1. A 2014-es parlamenti választásokra állítsunk közös MSZP-DK listát és az MSZP-Együtt-PM megállapodás alapján az MSZP-nek jutó egyéni választókerületekben indítsunk közös MSZP-DK jelölteket.

2. A jelölés során az arányos képviselet elvét vegyük alapul. A megállapodó felek jelöltjei olyan arányban képviseltessék magukat a listán és részesüljenek az MSZP rendelkezésére álló 75 egyéni választókerületből, amilyen arányban a választók támogatják az MSZP-t illetve a Demokratikus Koalíciót. Csak így biztosítható, hogy a különböző pártállású szavazók akarata, pártpreferenciája azonos súllyal essen latba. A tárgyalások során alapul veendő kutatói konszenzus szerint az MSZP-nek mintegy 1,1-1,2 millió, a Demokratikus Koalíciónak 100-150 ezer szavazója van. A DK hajlandó megfontolni az MSZP más ajánlatát.

3. Ezek alapján az MSZP 66, a DK 9 egyéni körzetben rendelkezzen jelölési joggal. A Demokratikus Koalíciónak jutó egyéni választókerületekből 3 nyerés esélyes, 3 erősen jobboldali körzet, a fennmaradó 3 bizonytalan. A DK kész tárgyalásokat folytatni az MSZP esetleg ettől eltérő javaslatáról.

4. A közös MSZP-DK lista minden nyolcadik helyét a Demokratikus Koalíció jelölje. A DK nyitott, hogy az MSZP esetleg ettől eltérő javaslatát is meggondolja.

5. A megállapodó felek elfogadják a szabad jelölés elvét, azaz a megállapodásban résztvevő pártoknak juttatott listás és egyéni képviselő helyeket saját döntésük alapján töltsék be. Ha az MSZP-nek ettől eltérő javaslata van, akkor azt vitassuk meg!

6. Az MSZP-DK lista első helyére a nagyobbik párt, azaz az MSZP, a második helyére, a kisebbik párt, azaz a DK állítson jelöltet. Ha az MSZP ezt nem fogadja el, akkor ellenjavaslatát megfontoljuk.

7. A Demokratikus Koalíciónak jutó legjobb listás helyet a DK elnöke tölti be.

Budapest, 2013. szeptember 10.

DK Sajtóiroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …