2022. 05. 28. szombat

Emil, Csanád
1 EUR 393 HUF
1 GBP 463 HUF

A DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ A HOLOKAUSZT MAGYARORSZÁGI EMLÉKNAPJÁRÓL

„Jiszgádálvöjiszkádássömérábó” A Kadis szavaival emlékeznek ma a hazai zsinagógákban a soá áldozataira. Azokra, akiknek azért kellett meghalniuk, mert atyáik azt az Istent tisztelték, akinek Jézus Krisztusként való megtestesülését imádja isteneként a keresztény Európa is.

 „Mindent örökítsetek meg…mert egyszer eljön majd a nap, amikor feláll valami rohadék, és azt mondja, hogy mindez meg sem történt.” – mondta Eisenhower tábornok, amikor szembesült a nácik rémtetteivel. Igaza lett. Mi azonban, ahogy a Törvény rendeli, megemlékezünk arról a 75 évvel ezelőtti napról, amikor megkezdődött a magyar zsidóság gettókba kényszerítése. De megemlékezünk a különítményesek vérfürdőjéről, a numerus claususról, a zsidótörvényekről, a Kamenyec-Podolszkban lemészárolt tizenötezerről, a megfagyott, agyonvert vagy aknamezőre hajtott munkaszolgálatosokról, az újvidéki tömeggyilkosságról is. És megemlékezünk a Horthy közigazgatása által három hónap alatt megsemmisítő táborba hurcolt félmillióról, meg a sok ezerről, akiket a nyilas hordák lőttek a Dunába.

Amíg pedig fejet hajtunk a sok százezer, zsidó és zsidónak minősített áldozat emléke előtt, akit az emberi gonoszság, a náci tébolyfosztott meg jogaitól, vagyonától és méltóságától, vetett rabságba és adott a halálnak, addig útját is álljuk annak, hogy mindez megismétlődjék.

Veimruomén – mondjátok, hogy úgy legyen!

Gyurcsány Ferenc
a Demokratikus Koalíció elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum