2023. 03. 24. péntek

Gábor, Karina
1 EUR 385 HUF
1 GBP 435 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Kék lesz a kilátó, avagy az Autizmus Világnapja előtt tiszteleg Miskolc is szombaton este

Kék lesz a kilátó, avagy az Autizmus Világnapja előtt tiszteleg Miskolc is szombaton este

Az előző négy évhez hasonlóan idén is kékbe „öltözik” a kilátó. Az avasi tévétornyot április 2-án, szombaton az Autizmus Világnapja alkalmából díszítik fel ily módon.

Az ENSZ 2007. december 18-i határozata nyilvánította április 2-át az Autizmus Világnapjának. A cél az volt, hogy az autizmusnak a létére hívja fel a kormányok, az emberek, a civil szervezetek és az üzleti szféra figyelmét. A dokumentum elsősorban az autista gyerekek szükségleteit említi, azon belül pedig a minél korábbi diagnózis fontosságát hangsúlyozza.

 

A 2007-es deklarációra reagálva az amerikai székhelyű Autism Speaks megálmodta azt a 2010-ban elindított kommunikációs kampányt, aminek a kulcseleme a szimbolikus épületek kék megvilágítása, világszerte. Egy szintén amerikai tévétársaság segítsége révén sikerült elérni, hogy már az első évben több száz szimbolikus épület kéken világított; többek közt a Parlament épülete is Budapesten. A kampány azóta behálózta a világot, 2015-ben már 142 ország több mint 18 ezer épülete világított kéken.

 

Miskolc MJV Önkormányzata döntése értelmében, együttműködésben a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft.-vel, városunk építészeti jelképe, az avasi tévétorony kap április 2-án kék színű díszkivilágítást. Az attrakció szombaton sötétedéstől, tehát körülbelül este fél 8-tól éjfélig tart majd.

Minap-archív fotó: Mocsári László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek