2023. 10. 2. hétfő

Petra
1 EUR 389 HUF
1 GBP 449 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Iskolákba és óvodákba telepített ágyásokat a NAK és a PENNY

Iskolákba és óvodákba telepített ágyásokat a NAK és a PENNY

Testközelből ismerhetik meg a növénytermesztést a gyerekek

Magaságyásokat telepített nyolc-nyolc veszprémi általános iskolába és óvodába, valamint a nemesvámosi iskolába a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a PENNY-vel együttműködésben. A gyerekek ezáltal közelről ismerhetik meg a zöldségek, fűszernövények termesztésének folyamatát, a növénytermesztés örömét.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Penny-Market Kft.-vel (PENNY) együttműködésben telepített magaságyásokat 8-8 veszprémi általános iskolába és óvodába, valamint a nemesvámosi iskolába. Az ágyásokba ősszel fűszernövényeket (kakukkfüvet, oregánót, zsályát, metélőhagymát, tárkonyt, levendulát, rozmaringot) és szamócát ültettek, tavasszal pedig metélő-petrezselyem-, sóska-, mángold-, tépősaláta-palánta, magvetéssel dughagyma, borsó és retek került. A NAK a program ötletgazdájaként, koordinátoraként szakmai tanácsokkal is folyamatosan segíti az intézményekben a növények gondozását, esetleges további szaporítását.

 

„A NAK a mezőgazdaságot közelebb kívánja vinni a gyerekekhez is, így például a belvárosban vagy a lakótelepeken élők is közvetlen tapasztalatokat, élményeket szerezhetnek a növénytermesztéssel, kertészkedéssel kapcsolatban. Ezáltal nem csak a boltokban találkoznak a zöldségekkel, fűszernövényekkel, hanem nap mint nap érzékelhetik a növények fejlődését, megismerve azok gondozásának mikéntjét is. Bízunk abban, hogy sokan megszeretik ezt a tevékenységet, és a jövőben, felnőttként ebbe az irányba orientálódnak. De annak is örülünk, ha értékelni tudják majd a kertészek és a gazdák nehéz, ám szép munkáját” – fogalmaz Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

 

A PENNY számára évek óta kiemelt cél, hogy növelje a magyar termékek számát üzleteiben. Ennek köszönhetően a hazai termelőkkel és beszállítókkal is egyre szorosabb a kapcsolatuk. Ma már az árucikkek közel kétharmadát hazai beszállítók biztosítják, és több mint 500 sajátmárkás termékük viseli a Magyar Termék védjegyek egyikét. A PENNY elhivatott a társadalmi és környezeti felelősségvállalás iránt is, így örömmel támogatta a magaságyás-telepítési projektet.

 

„A karcagi, az alsónémedi, valamint a veszprémi logisztikai központjaink által kiszolgált 229 üzletünkkel immár 27 éve hozzájárulunk a magyar gazdaság fejlődéséhez, így elengedhetetlen, hogy felhívjuk a figyelmet a hazai termelés fontosságára. Pont azért is álltunk támogatóként a NAK projektje mellé, mert már a legkisebb korosztálynál elkezdi a szemléletformáló edukációt. Ráadásul bárhol örömmel segítjük a helyi kezdeményezések, közösségek fejlődését, amit a veszprémi logisztikai központunk révén a város iránti kötődésünk még inkább erősít” – nyilatkozta a témában Mathias Mentrop, a PENNY magyarországi vezérigazgatója.

 

A program megvalósulását a veszprémi Mészi-Ker Kft., a várpalotai Gyermekmosoly Nagycsaládos Egyesület, valamint a budaörsi TisztaZöld Kft. is segítette. Az elültetett zöldségek nagy részét már május-júniusban, azaz még ebben a tanítási félévben „be lehet takarítani”, illetve az őszi „szüreti” időszakra is jut belőlük. A termények szakács szakkörön, délutáni foglalkozásokon, technikaórán egyaránt feldolgozásra kerülhetnek, a gyerekek akár salátákat, szendvicsfeltéteket is készíthetnek a megtermelt növényekből. A termesztés során egyúttal olyan módszereket is megismerhetnek, amelyeket akár az otthoni erkélyen, teraszon is tudnak kamatoztatni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek