2021. 10. 19. kedd

Nándor
1 EUR 361 HUF
1 GBP 428 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Interjú
  • »
  • „ Mi nem a nyomortelepek felszámolása, hanem a nyomor ellen vagyunk…”

„ Mi nem a nyomortelepek felszámolása, hanem a nyomor ellen vagyunk…”

Folyik a sárdobálás a miskolci politikai közéletben.  Ezen azért nem csodálkozhatunk, hiszen közeledik október 12-e, a választás napja. Az viszont jól érzékelhető, hogy a média színterén zajló háborúban a város fontos ügyei másodlagossá válnak.
Varga Gergő / DK/önkormányzati képviselőt, azzal vádolja a FIDESZ, hogy a nyomortelepek felszámolása ellen van, mert a demonstrálók mellé állt.

–    Szó sincs erről, ez a FIDESZ csúsztatása. Haladjunk kronológiai sorrendben, hogy érthető legyen miért jutott ide ez az ügy.
A májusi közgyűlésen, sunyi módon módosította a polgármester és a Fideszes- Keresztény Demokrata többségű testület a város lakásrendeletét. Ebben az állt, hogy ha közös megegyezéssel mondják fel az alacsony komfortfokozatú lakások bérleti szerződését és Miskolcról elköltöznek, akkor akár kettő millió „lelépési” pénzt is kaphatnak.  Tamás Attila vezetésével a Roma Emberjogvédők demonstráltak ez ellen az előterjesztés ellen, természetesen melléjük álltam. A közgyűlésen és utána is számtalanszor elmondtam, hogy a szegénység felszámolására nem ez a megoldás. Akik itt laknak nem saját jószántukból kerültek ilyen helyzetbe.
–    Mi lehetett ezzel az előterjesztéssel a polgármester szándéka?
–    Ezt nem lehet tudni. Soha ilyenről korábban nem tárgyaltunk. A városban több mint 10 szegregált terület van. Az a médiacirkusz, amit itt folytatnak, az nem a nyomor felszámolását szolgálja, hanem egy rossz kampányfogás. Az külön felháborító és megdöbbentő volt, mikor a közrendvédelmi témákkal összevontan kellett tárgyalni ezt az ügyet. Felszólalásaimat rendre azzal utasította el Kriza Ákos, hogy riogatok és csak hangulatot keltek. Eszük ágában sincs a számozott utcákról erőszakkal kitelepíteni az ott lakókat. Hazudott! Nem hogy lelépési pénzt nem fizetnek, sorra mondják fel a szerződéseket ilyen olyan indokkal. Ami az elmúlt hetekben történt, például kilakoltatások,  szöges ellentétben van azzal amit korábban mondtak, hiszen rendőrök, városi rendészet munkatársai  jelentek meg a MIK munkatársaival, és ez csak fokozta azt a hangulatot amit a májusi döntésük gerjesztett a telepen. Joggal hihették az ott élők, hogy akkor ma elkezdődött a kitelepítés.
–    Egyébként lenne erre pénz?
–    Nem látszik a város költségvetésében, hogy lenne erre forrás. Kétszáz- 250 lakásról van szó, az 2 milliójával 400-500 millió forint. De nem ez a lényeg, hanem, hogy a miskolci közgyűlésben Kriza Ákos azt ígérte, nem lesznek deportálások, nem fogják kitelepíteni a városból a romákat. A fideszes polgármester hazudott. Gyalázat, amit a fideszes önkormányzat művel. Alulképzett, megfélemlíthető embereket vegzálnak és veszik el tőlük az emberhez méltó élet utolsó esélyét is. Nem lehet dózerolással és kitelepítéssel elintézni a szegénységet. A Dráva utcai bontás is évek óta tervezett volt. Üres MIK-es ingatlanokat bontottak le és ebből csinálnak propagandát. Ez a politika jelmezi a polgármestert. A saját sikertelenségeik miatt büntetnek olyan embereket akik pont a „munkahelyteremtés” polgármesterétől várták a jobb élet lehetőségét. Munkahely helyett 47000-es segélyt és útilaput kaptak. Viszont aki képzettebb, vagy kicsit jobb sorban élt már elhagyta a várost. Minimum Pestig menekültek, de a miskolci fiatalság jelentős része már külföldön él, mert itthon nem tud megélni, családot tervezni.
–    Akkor mi lehet a megoldás Önök szerint?
–    Fokozatosság hívei vagyunk, maradjanak ezek a telepek, s kezeljük helyben a problémákat.  Maradjanak mindaddig, amíg a gyermekektől a szülőkig el nem jutunk fokozatosan odáig, hogy az itt élők vissza tudnak illeszkedni az átlagos városlakói környezetbe. Hogy ez működik, erre jó példa a New Yorkban már végigvitt Harlem program. Ott sem költöztették el az embereket Brooklynba, vagy Washingtonba, hanem helyben oktatással, munkára neveléssel, egészségre neveléssel nyúltak a problémákhoz. Persze ez  a program nem megy olyan gyorsan, mint határozatot hozni, s kilakoltatni. Mondjuk, ha a polgármester úgy gondolja, hogy a város lejáratása a cél, akkor ez arra jó módszer. Ezeket az embereket nem lehet csak úgy kiutasítani a városból, ha itt helyben nem kezeljük, nem oldjuk meg gondjaikat, akkor máshol szétszórva, de több helyen csak mélyebb és nagyobb problémákat idéz elő. Csak azt nem kellene elfelejtenie, hogy előtte is volt Miskolc, s utána is lesz Miskolc, de nem mindegy, hogy milyen. Nem mindegy, hogy milyen állapotban hagyja itt a várost… a polgármester.
–    Mire gondol?
–    Sikerült tönkretenniük a város kulturális életét.  Lesilányították, pártpolitikai rendezvényekké alacsonyították a jól bevezetett fesztiválokat is. Minden intézkedés úgy születik, hogy összeül a kis csapat, nem kérdezik meg a döntések előtt a lakosokat, hanem átgázolnak mindenkin. Nem csak a nyomorban élőkön, hanem minden szegény emberen is. Jól alkalmazzák a „Lázári elvet” : Ki mennyit keres, annyit ér.  Közben aláírásokat gyűjtenek, de ez csak adatgyűjtés a későbbi propagandájukhoz. Kiss János és Soós Attila büszkén jelenti be, hogy 35 ezren írták alá az íveket a deportálásról.  Azt biztosan aláírnák még 120 ezren, hogy azok a miskolciak, akik a munkanélküliség, megélhetési gondok miatt kényszerültek elmenni a városból, visszajönnének, ha a jelenlegi vezetés menne. A DK tiltakozik a deportálás ellen és abban bízik, hogy az önkormányzati választás után végre tisztességes és méltányos keretek között élhetnek majd Miskolc lakói. Hiszem, hogy visszajöhetnek a barátaim egy olyan városba a választás után, amelyet újra élhetővé tudunk tenni közösen.

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ismét útjára indul a KSH országos középiskolai statisztikai csapatversenye A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2021/2022-es tanévben is megrend…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum