2023. 11. 29. szerda

Taksony
1 EUR 380 HUF
1 GBP 438 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Interjú
  • »
  • Évzáró beszélgetés Török Dezsővel, a megyei közgyűlés elnökével

Évzáró beszélgetés Török Dezsővel, a megyei közgyűlés elnökével

Hírportálunk szokásához híven az év utolsó hónapjában megkereste a megyei közgyűlés elnökét, hogy értékeljük a mögöttünk hagyott évet, s kicsit kitekintsünk a jövő évre is.


–     „Működési, pénzügyi és pályázati szempontból rendkívül sikeres évet zárt a megyei önkormányzat” – nyilatkozta a közelmúltban. Mit jelent ez?

–     Jelentős pénzmaradvánnyal zártuk a 2016-os esztendőt.

–    Miből adódik ez?
–    A megnyert pályázatokkal jól sáfárkodtunk. Nem terjeszkedtünk túl, pedig még sikerült kicsit frissíteni a járműparkunkat is, két autót cseréltünk le.

–    Milyen pályázatok voltak ezek?
–    Az idén is sikeresen pályáztunk projektek megvalósítására. A Belügyminisztérium támogatásával elkészült az új, középtávú megyei környezetvédelmi program, amelyet szeptemberi ülésén fogadott el a közgyűlés. A teljes költségvetése meghaladja a 13 millió forintot. Pályázati forrásból készítjük a megye klímastratégiáját. A munkaanyag már összeállt, a társadalmasítása folyamatban van. A teljes program költségvetése 30 millió forint.
A TOP keretében több mint 107 millió forintot nyertünk a megyében már meglévő Fenntartható Energia Akciótervek felülvizsgálatára Kazincbarcika, Tiszaújváros, Ózd és Sajószentpéter esetében, valamint a megyében működő 8 helyi akciócsoport (LEADER–HACS) részére Fenntartható Energia- és Klíma akciótervek készülnek. Ha ütemterv szerint haladunk, akkor 2018 nyarára Borsod-Abaúj-Zemplén lesz az első megye, amelynek egy éven belüli megújított környezetvédelmi programja, klímastratégiája és SEAP-SECAP-ja is lesz. / A SEAP a Sustainable Energy Action Plan, azaz a Fenntartható Energia Akcióprogram rövidítése. Település szintű energetikai stratégiát jelent, mely minimum 20%-os 2020-ig elérendő széndioxid megtakarítást tűz ki célul a teljes település (lakosság, középületek, ipar) kibocsátására vonatkozóan./szerk./ Ezzel az egyetlen megye leszünk az országban, amely rendelkezik ezzel a komplex stratégiával.

–    Ezzel megoldódik az is, hogy ne ez a térség legyen mindig első a levegő – szennyezettségi listán?
–    Sajószentpéterre gondol? Nem sajnos, Sajószentpéteren akkor lesz tiszta a levegő, ha elkerüli a 26-os út, és a BorsodChembe menő iszonyú forgalom elkerüli. A tervek megvannak, csak a forrást kell megteremteni hozzá.

–    Ebben a ciklusban nem voltak ilyen források?
–    Nem ekkorák nem, csak 4 számjegyű utak felújítására voltak jóval kisebb források.

–    Hogyan alakultak a Területfejlesztési Operatív Program számai, hol tart a megvalósítás?
– A 93 milliárd forintról beszélünk. Az elfogadott ITP alapján a megyei fejlesztéseket szem előtt tartva sikeres támogatási szerződéskötés történt közel száz településsel. A szakminisztérium összesítése alapján eddig 58 milliárd forintértékben született támogatói döntés. Az első körös pályázatok látványterveit most már engedélyes tervekre kell cserélni. A tervezett költségvetéseket részletesre kell átalakítani. A második körös pályázatok tekintetében a jövő keddi közgyűlésünkön történik döntés a „maradék” 35 milliárd forintnyi pályázatokról.
Ezután az irányító hatóság következik. A jelenlegi információk szerint 2018 februárjában várhatók a második körös támogatási szerződések.

–    Titok, hogy melyek ezek?
–    A döntés kedden lesz ugye, de van benne ipari park fejlesztés, zöldváros, felszíni csapadékelvezetés, barna mezős beruházás, oktatási épületek felújítása, és újdonságként 1,7 milliárd forint helyi identitás és helyi kohézió erősítésére.

–    Mire büszke a közgyűlés elnöke?
– Elsősorban a pályázatokra, és a pályázati pénzek hatékony felhasználására. Másodsorban a nemzetközi kapcsolatainkra, ahol előrelépés történt. Megtartottuk a korábbi jó kapcsolatainkat, de újak is alakultak. Itt kiemelném Hargita megyét, amellyel szoros, testvéri viszonyt ápolunk. A Kárpátaljával tavaly kötött megállapodást igyekszünk tartalommal megtölteni. Kassa megyével zökkenőmentes az együttműködés.  A jövő héten pedig újabb testvértelepülési szerződések íródnak alá a mi bábáskodásunkkal.

–    Köszönöm a beszélgetést!
–    Én pedig hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy a megye minden lakójának békés karácsonyt és sikeres 2018-as évet kívánjak!

Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek