2023. 11. 29. szerda

Taksony
1 EUR 380 HUF
1 GBP 438 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Interjú
  • »
  • „A kultúra nem csupán arculati elem, hanem kohéziós erő is…”

„A kultúra nem csupán arculati elem, hanem kohéziós erő is…”

 Évértékelő beszélgetés Gödöllő polgármesterével
Az elmúlt héten a Magyar Kultúra Napja ünnepség után beszélgettem Gémesi György polgármesterrel, ahol ünnepi beszédében egy Kodály idézettel emelte ki a kultúra fontosságát,” A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának” – idézte a Művészetek Házában, – amely, az elmúlt évben egy 250 millió forintos támogatásból, energetikai felújításon esett át – majd így folytatta – Egy város életében a kultúra azonban nem csak arculati elem, hanem kohéziós erő is. És ezért erős Gödöllő.

A díjátadó ünnepségen Gödöllő polgármestere a rendezvényen örömmel bejelentette, hogy a Művészetek Háza megkapta a minősített közintézmény címet, valamint gratulált a kitüntetett dr. Papházi Jánosnak, a kastély múzeumi csoportja vezetőjének, aki majd március 15-án veszi át a miniszteri oklevelet a Kulturális Örökség Napjai programja szervezésében végzett kiváló munkájáért. Istók Anna a Polgármesteri Ezüstérem Gödöllőért elismerést kapta és Gödöllő Kultúrájáért díjat Horváth Gábornak, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

–     Nyertes pályázatból oldottuk meg a Petőfi iskola és a Művészetek Háza korszerűsítését, a támogatás intenzitása 100 százalék volt. A projekt 2017. áprilisában kezdődött és 2018 elején fejeződött be. Tulajdonképpen az elmúlt év legnagyobb rekonstrukciója ez volt, valamint utakat építettünk, megoldottuk sok területen a vízelvezetést, egyszóval infrastruktúrafejlesztésben jeleskedtünk. Elkezdtük a Főtér átépítését is, megcsináltuk a Karácsonyházat, elkezdődött a Tornacsarnok felújítása is.

–    Még csak néhány hete élünk Gödöllőn, de az uszoda körüli huzavonát szinte mindenki szóba hozza. Mi a helyzet ezzel a láthatóan nagyon fontos kérdéssel?

–    Az országgyűlési képviselő 2014-ben jelentette be az uszoda építését kormányzati forrásból. Mi ennek nagyon örülünk, s támogatjuk, ha igényli. Erről sokkal többet sajnos nem tudok mondani…

–    Mostanában gyakran éri az a vád, hogy cserbenhagyja a városát, csak mert beszállt az országos politikába…

–    Igaz, értek támadások az elmúlt időben, illetve már terjesztették, hogy cserbenhagyom a várost és a lakosokat, de ismétlem: Gödöllőt választottam. Az LMP listájára azért került fel a nevem, hogy ezzel is demonstráljuk a választásra kötött szövetséget. Természetesen a választás után lemondok majd a mandátumomról és más kerül a helyemre. Tudom vannak akik örülnének, ha másként döntenék, de a megbízatásom 2019-ig szól a város lakosságától, s ennek meg kell felelnem.

–    Egyébként mit vár a választástól. Mivel lenne elégedett?

Elégedettségről ne beszéljünk, de ami jó lenne az országnak és az önkormányzatoknak is, ha nem lenne 2/3-a a választás után a FIDESZ-nek. Nekem, mint az Önkormányzati Szövetség Vezetőjének, nagyon nem tetszik az, amit a 2000 fő alatti települések önkormányzataival tervez a kormány. Többek között…, s persze hosszan sorolhatnám még.

–    Melyek az idei tervek?

–    Próbálunk minél takarékosabban működni. A működési költségek mellett kevesebb jut fejlesztésre, mint szeretnénk. A teljes költségvetés  7 milliárd forint, amelyből 5,3 milliárd forint a működési költség, a fennmaradó rész jut fejlesztésekre. Folytatjuk az útprogramot, amelynek egy részét karban kell kartani, másrészt pedig felújításokra is szükség van. Az utak mellett kerékpárutak és járdák épülnek, újulnak meg, illetve további célunk a főtér felújításának a folytatása. Elkészül egy szabadtéri színpad, ahol a nemzeti ünnepeket méltó módon megünnepelhetjük és alkalmas lesz arra is, hogy nyári kulturális eseményeknek helyt adjon. A gyerekeknek exkluzív játszóteret építünk. A jövő évi költségvetés egyik legnagyobb összege a városháza felújítása lesz. Jelenleg egy olyan épületben dolgozunk, amely a nyolcvanas évek második felében épült, ezt szeretnénk bővíteni és energetikailag korszerűsíteni. A beruházáshoz készülnek a kiviteli tervek, a megvalósításra 800 milliós saját forrás áll rendelkezésünkre. Az épületben csak a polgármesteri hivatal kap majd helyet, jelenleg két ügyfélszolgálatunk a város más részein működik, ezek is visszakerülnének a hivatalba. Legkésőbb 2019 elejére szeretnénk, ha befejeződnének a munkálatok.
–    Álmok?
–    Nincsenek álmok! A kemény munkába és a tervekbe hittem és hiszek…
–    Köszönöm a beszélgetést!
Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek