2023. 03. 21. kedd

Benedek
1 EUR 399 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Elkezdődött a visszaszámlálás az orosz katonai ellenlépések beindításához

Elkezdődött a visszaszámlálás az orosz katonai ellenlépések beindításához

     Mivel az Egyesült Államok nem hajlandó szavatolni Oroszország biztonságát, orosz részről elkezdődött a visszaszámlálás azoknak a katonai-műszaki ellenlépéseknek a megtétele felé, amelyeket a tárgyalások sikertelensége esetére helyeztek kilátásba – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

     „Eljött az igazság pillanata a Nyugat számára, megkezdődött a visszaszámlálás várva, hogy az Egyesült Államok és a NATO elfogadja a biztonsági garanciára vonatkozó orosz javaslatot” – tudatta Konsztantyin Gavrilov, a biztonsági és fegyverzet ellenőrzési kérdésekkel foglalkozó orosz küldöttség vezetője szerdán, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet bécsi ülésén.

     “Meggyőződésem, hogy jóindulattal és minden helyzetben tanúsított kompromisszumkészséggel lehet utat törni a kölcsönösen elfogadható megoldásokhoz. Kifutunk az időből. Kezdődik a visszaszámlálás” – fűzte hozzá Gavrilov.

     Egyidejűleg Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes Moszkvában közölte: Moszkva nem fogad el más választ, csak az amerikai garanciavállalást, benne azt, hogy a NATO nem terjeszkedik tovább, és lemond Ukrajna integrálásáról.

     Noha Oroszország többször is tudatta, hogy nem áll szándékában megszállni Ukrajnát, Washington nem tágít az invázió rögeszméjétől. Antony Blinken amerikai külügyminiszter Kijevben tett szerdai provokatív nyilatkozata után az amerikai elnök is annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Oroszország meg fogja szállni az egykori szovjet köztársaságot. Joe Biden figyelmeztette Putyin orosz elnököt, hogy meg fogja bánni lépését, nagy árat kell majd fizetnie érte emberéletben és gazdaságilag egyaránt.

     A végéhez közeledő orosz diplomáciai erőfeszítés újabb állomásaként Genfben pénteken orosz-amerikai külügyminiszteri találkozót tartanak. A legfrissebb tények ismeretében aligha várható, hogy Amerika szavatolni akarná Oroszország biztonságát. Amerikai részről nem teljesítették Oroszország követelését, hogy írásba adják, nem bővítik a NATO-t Keletre, nem vonják be Ukrajnát és Grúziát a NATO-ba, és nem telepítenek támadó fegyvereket területükre. Amerika csak arra volna hajlandó, hogy tartózkodjon hadászati fegyverzet (értsd atomfegyverek) Ukrajnába telepítésétől, de ezt is feltételekhez kötné.

    A Békekör tudósítója szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy Oroszország egy olyan állammal szemben követeli biztonságának szavatolását, amely 8 ezer kilométerről vezényelte katonáit és fegyverzetét az orosz határok közelébe, idegen országok területére.

    Washington szerdán arra is felhatalmazást adott, hogy a balti államok amerikai fegyvereket adjanak át Ukrajnának. Engedélye értelmében Észtország, Lettország és Litvánia támadó fegyverzetet, így páncélos elhárító, és föld-levegő rakétát juttathat az ukrán fegyveres erőknek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek