2022. 10. 3. hétfő

Helga
1 EUR 422 HUF
1 GBP 478 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Donáth Anna: a Facebook gyakorlatilag Orbán Viktor érdekében döntött

Donáth Anna: a Facebook gyakorlatilag Orbán Viktor érdekében döntött

Donáth Anna  a Momentum európai képviselője szerint a Facebook terve Orbán Viktornak segít. A képviselőnő arra is rámutat a közösségi oldalán, hogy az óriásplatform ismét elővette a tervét, ami szerint csökkenteni fogják a politikai tartalmak megjelenését a felhasználók falán. De ezzel nem érnek el mást mint, hogy újabb négy évet nyerhetnek Orbán Viktornak.

–Tisztázzuk, a Facebookot felelősség terheli, hiszen azzal, hogy korlátozza a politikai információk terjedését a felületén, erősen torzítja a politikai versenyt olyan országokban, mint Magyarország. Hiszen a független médiatér már eleve komolyan sérült hazánkban, és a közbeszédet a hatalom propagandagépe befolyásolja, nem pedig a kritikus hangok.

De Magyarországon nem csak az ellenzéki politikusok szempontjából életbe vágó az, hogy mekkora teret ad a politikának az óriásplatform. A független média is ezáltal tudja eljuttatni a valós híreket az emberekhez, és ezeknek a híreknek a megtárgyalása is ezen a felületen zajlik a választók részéről. A koronavírus-járvány pedig ezt az állapotot még jobban felerősítette, hiteles hírekhez és információkhoz ezen a felületen jutottak hozzá az emberek az ott jelenlévő médiának, illetve egymásnak köszönhetően.

A Facebook ráadásul a mai napig nem tisztázta egyértelműen, mit ért politikai tartalom alatt, ki dönti el, hogy mi számít politikai tartalomnak? Az ő definíciójuk a fogalomra olyan széles, ami alapján bármi beletartozhat ebbe a körbe: hírek, koronavírus információk, az önkormányzat által indított társadalmi viták akár utak fejlesztéséről is.

Nincs kétségem afelől, a véleményszabadság utolsó szabad felületeinek a felszámolása, az érdemi és valós információk terjedésének a korlátozása azzal az eredménnyel fog járni, hogy a Facebook újabb négy évnyi hatalomhoz segítheti Orbán Viktort.

Ezért van szükségünk megfelelően működő, EU-s szintű Facebook-szabályozásra. Az óriásplatform ugyanis jelenleg, bár milliók életére van befolyással, választásokat dönt el és felületén szélsebesen terjednek a kamuhírek, melyek életeket sodornak veszélybe, önhatalmúlag vezet be gyakorlatilag cenzúrát. Mindezt társadalmi konzultáció nélkül teszi, döntésének helyességét nem hajlandó bármilyen ténnyel, vagy adattal alátámasztani. Önkényesen dönt arról, hogy az Európai Unió 400 millió polgára, köztük magyarok milliói milyen információhoz juthatnak az őket érintő eseményekről– írja Donáth Anna.

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek