2022. 09. 29. csütörtök

Mihály
1 EUR 412 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • DK: Újabb lépést tettünk az Európai Egészségügyi Unió felé

DK: Újabb lépést tettünk az Európai Egészségügyi Unió felé

Kedden az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága elfogadta a Tanács és a Bizottság által már jóváhagyott rendeletet a határokon átterjedő egészségügyi veszélyekről.

A szabályozás célja, hogy átfogó jogi keretet adjon az Uniónak az egészségügyi veszélyhelyzetekre való reagálás terén. Ezt a javaslatot az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Járványvédelmi és Betegségmegelőzési Központ szerepének megerősítése fogja követni. Ez az egyik sarokköve az Európai Egészségügyi Uniónak. A rendelet rögzíti az egészségügyi veszélyhelyetekhez kapcsolódó definíciókat; lehetővé teszi az Egészségügyi Biztonsági Bizottság létrejöttét; rögzíti az uniós készültségi és reagálási terv elkészítésének részleteit; a tagállamok 5 évente jelentést nyújtanak be a nemzeti szintű készültség- és reagálástervezésről. Rögzíti továbbá a közös közbeszerzések részleteit és a jövőben uniós szinten is hivatalosan ki lehet hirdetni közegészségügyi szükséghelyzeteket.

A Demokratikus Koalíció üdvözli és támogatja, hogy újabb lépéseket tegyünk az Európai Egészségügyi Unió felé. A DK képviselői a jövőben is garantálják, hogy a magyar emberek érdekeit fogják képviselni az Európai Unióban, ezért szavaztuk meg a fenti rendeletet is. A mi jövőnk ugyanis csakis Európában elképzelhető!

Rónai Sándor 

A DK EP-képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A hagyományoknak megfelelően 2022. szeptember 29-én, csütörtökön 16 órától tartanak megemlékezést Tompa Mihályról, a költőről elnevezett könyvtárban (…