2022. 09. 29. csütörtök

Mihály
1 EUR 412 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Cél a klímasemlegesség – Miskolc is benne van az európai százban!

Cél a klímasemlegesség – Miskolc is benne van az európai százban!

Magyarországról mindössze három várost, Pécset, Budapestet és Miskolcot választották be a közé a száz európai város közé, amelyek az Európai Bizottság támogatásával dolgozhatnak azon, hogy mintavárosokként már ebben az évtizedben is nagy lépést tegyenek a klímasemlegesség irányába.

 

Az uniós „küldetésben” résztvevő magyar városok kedden online megbeszélést tartottak, amelyen szó esett arról is, hogy milyen, az önkormányzatokat és a lakosságot is érintő kezdeményezések indulhatnak el akár már jövő év elején. A programban közreműködő települések, így Miskolc is, olyan kísérleti és innovációs központokként működnének, amelyek jó példáit és jó gyakorlatait valamennyi európai város átveheti és alkalmazhatja majd 2050-ig, a klímasemlegesség elérésére kitűzött nemzetközi határidőig.

 

A „száz város misszió” kapcsán július 12-én délelőtt tartott online megbeszélésen a budapesti, pécsi és miskolci szakemberek nemcsak a távlati célokról ejtettek szót, hanem a három magyar város közötti együttműködés lehetőségeiről is. Az egyeztetések folyamatosak, a tervek szerint jövő héten is folytatódnak majd.

 

Az, hogy Miskolc bekerült a kiválasztott száz európai város közé, azért is jelent komoly sikert, mert az uniós projektben és a Nagy-Miskolc Programban megfogalmazott zöld célok tökéletesen illeszkednek egymáshoz.

 

A misszió célja, hogy a száz város 2030-ra klímasemlegessé váljon, ami az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus visszafogását és az elnyelőkapacitások bővítését jelenti. A „Nettózéró” eléréséhez az önkormányzat és a városi intézmények mellett a gazdasági társaságoknak és a lakosságnak is aktívan tennie kell ahhoz, hogy elérjük a klímaváltozás lelassításához szükséges klímacélt és a következő nemzedékek számára fenntartsuk egy élhető, egészséges jövő lehetőségét.

 

Előzmények:

https://minap.hu/cikk/jelentos-segitseg-egy-meg-elhetobb-miskolc-eleresehez

https://minap.hu/cikk/kozvetlen-brusszeli-forrast-kap-miskolc

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A hagyományoknak megfelelően 2022. szeptember 29-én, csütörtökön 16 órától tartanak megemlékezést Tompa Mihályról, a költőről elnevezett könyvtárban (…