2023. 03. 27. hétfő

Hajnalka
1 EUR 387 HUF
1 GBP 440 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Az USA vesztésre áll Kínával szemben a mesterséges intelligencia terén

Az USA vesztésre áll Kínával szemben a mesterséges intelligencia terén

Az Egyesült Államok vesztésre áll Kínával szemben a mesterséges intelligencia terén – mondta a Pentagon volt szoftvervezetője a Financial Timesban hétfőn megjelent nyilatkozatában.

     Kína minden valószínűség szerint néhány évtizeden belül, de lehet, hogy még előbb, uralni fogja az olyan kulcsfontosságú technológiákat, mint amilyen a mesterséges intelligencia, a szintetikus biológia és a genetika – tudatta Nicolas Chaillan, aki – a FT szerint – azért mondott le az amerikai védelmi minisztériumban betöltött funkciójáról, mert a hadvezetés túl lassan fejlesztette a technológiát, és ezzel veszélynek tette ki az USÁ-t.

     „Nincs többé esélyünk arra, hogy a következő 15-20 évben behozzuk a lemaradást. Ez a helyzet. Szerintem a dolog eldőlt” – jelentette ki a brit lapnak. Lemondásával Chaillan amiatt tiltakozott, hogy Kína háborút nyerhet kibernetikai fejlődésével, és mindent ellenőrzése alá vonhat a médiától kezdve a világpolitikáig. Azt mondta, hogy miközben egyes amerikai kormányhivatalokban óvodás szinten tart a kibernetikai védelem, a Google vonakodik együttműködni a külügyminisztériummal a mesterséges intelligencia terén, és véget nem érő etikai viták folynak, aminek következtében lassul az USA fejlődése. (A Google egyelőre még nem válaszolt a szakember felvetésére – jegyezte meg az FT.)

     Ugyanakkor a kínai vállalatokat együttműködésre kötelezik a kormánnyal, és tömeges beruházásokat eszközölnek a mesterséges intelligencia fejlesztésébe, tekintet nélkül az etikai megfontolásokra – írta a Financial Times Nicolas Chaillanra, a Pentagon volt szoftvervezetőjére hivatkozva.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek