2023. 03. 21. kedd

Benedek
1 EUR 399 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Az Európai Parlament azt javasolja rezsiügyben a tagállamoknak, amit az Árnyékkormány tenne Magyarországon

Az Európai Parlament azt javasolja rezsiügyben a tagállamoknak, amit az Árnyékkormány tenne Magyarországon

Az Európai Parlament egy átfogó javaslatcsomagot fogadott el tegnap arról, hogyan védjék meg az európai kormányok a saját állampolgáraikat a rezsihelyzettől.

A többi tagállamban persze nincs akkora baj, mint Magyarországon, hiszen hétszeres gázáremelésre sehol nem került sor. Európa mégis védeni akarja polgárait a magyarnál sokkal kevésbé emelkedő rezsiköltségekkel szemben is. Míg Magyarországon a problémák többségét okozó kormány semmilyen segítséget nem nyújt polgárainak, addig a egyébként is jobb rezsihelyzetben lévő európai tagállamok valóban cselekszenek.

Az EP által elfogadott javaslatok hasonlítanak azokra, amiket másfél hete az Árnyékkormány jelentett be.

  • Az első Árnyékkormányinfón a rezsimoratórium bevezetését kezdeményeztük, azaz hogy ne lehessen kikapcsolni se a gázt, se az áramot annál, akinek 2022. augusztus 1-jén nem volt 1 havi számlaértéket meghaladó mértékű tartozása, és minimum a 2022. januárja és augusztusa közötti átlagos havi számlaértéket továbbra is megfizeti. Az EP pedig úgy fogalmazott: “figyelmezteti a tagállamokat, hogy azokat a fogyasztókat, akik nem engedhetik meg maguknak növekvő energiaszámláik kifizetését, nem szabad kizárni az energiaszolgáltatásból”.
  • Másfél hete jelentettük be azt is, hogy az Árnyékkormány szerint egy rezsitámogatási rendszert kell kidolgozni a szociális és jövedelmi helyzet alapján. Az EP a „lakhatás, az alapvető szociális szükségletekhez való hozzáférés, a szociális infrastruktúra védelme terén” fogalmaz meg feladatokat a tagállamoknak.

Az Európai Parlament tehát azt javasolja a tagállamoknak, amit az Árnyékkormány tenne Magyarországon. A friss EP-s javaslatnak is az Orbán-rendszer lehet az elsőszámú címzettje, hiszen Orbánék rezsiemelése után senki nem szorul rá annyira ezekre az intézkedésekre, mint a magyar emberek.

Dr. Molnár Csaba 
Árnyék-kancelláriaminiszter, a DK EP-képviselője 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek