2023. 11. 29. szerda

Taksony
1 EUR 377 HUF
1 GBP 436 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Árnyékkormány: Budapest ivóvízét fenyegeti a volt Óbudai Gázgyár szennyezése az Orbán-kormány miatt, állami kármentesítő alap szükséges

Árnyékkormány: Budapest ivóvízét fenyegeti a volt Óbudai Gázgyár szennyezése az Orbán-kormány miatt, állami kármentesítő alap szükséges

Az Orbán-kormány bűnös tétlensége miatt súlyos szennyezés fenyegeti a kétmilliós Budapest ivóvízbázisát. Az egykori Óbudai Gázgyár mellett ugyanis rákkeltő arzént, benzolt, és más mérgező anyagokat talált a Greenpeace.

Ezek mennyisége többszörösen – akár százszorosan és ezerszeresen is – meghaladja az egészségügyi határértékeket. Ezek a veszélyes anyagok beszennyezték a talajt és a talajvizet, alacsony vízálláskor pedig a Dunát és a budapesti partszakasz levegőjét is.

Az Árnyékkormány szerint állami kármentesítési alapot kell létrehozni a kormányváltás után, hogy soha többé ne fenyegethesse a magyar emberek ivóvizét egyetlen környezetszennyező nagyvállalat sem. Emellett szigorúan büntetnénk, illetve kármentesítésre kényszerítenénk azon vállalatok jogutódjait és tulajdonosait, akik a cégek megszűnése, üzemeik bezárása után környezetpusztító és egészségre káros hulladékot hagynak hátra. Az Orbán-kormány azonban semmit sem tesz a Budapest ivóvízét fenyegető rákkeltő anyagok szivárgása ellen, nem fordít állami pénzt a volt Óbudai Gázgyár kármentesítésére. Ezért a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után. Mindenható vállalati profit helyett a környezetszennyezés felszámolását, erős államot és szigorú környezetvédelmi jogszabályokat, a milliárdos elit helyett igazságos és zöld Magyarországot akarunk!

Kocsis-Cake Olivio
Környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek