2023. 02. 4. szombat

Ráhel, Csenge
1 EUR 387 HUF
1 GBP 433 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • A Magyar Helsinki Bizottság képviseli az elbocsátott kölcseys tanárokat

A Magyar Helsinki Bizottság képviseli az elbocsátott kölcseys tanárokat

Rendkívüli felmondással egy hete bocsátottak el öt tanárt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Közülük négyen is a Magyar Helsinki Bizottság segítségével fordulnak munkaügyi bírósághoz. 

A tanároknak a sztrájkjog kiüresítésével nem maradt más választása, mint a polgári engedetlenség,  ha a véleményüket ki akarják fejezni. A pedagógusok rövid munkabeszüntetései nem valakik ellen irányultak és irányulnak, hanem valamiért, egy jobb oktatási rendszerért.

A polgári engedetlenséget választó pedagógusokat a  kormány először megfenyegette, majd ötüket rendkívüli felmondással rúgták ki a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból.

A hatalom célja nyilvánvaló: a sztrájkoló, tiltakozó pedagógusok megfélemlítése, valamint az őket támogató diákok és szüleik elbizonytalanítása.

A kölcseys tanárok és még sokan mások is úgy döntöttek, élnek a véleménynyilvánítási szabadságukkal, szeptemberben pár órát nem tartanak meg, és erre ugyan nem kapnak munkabért, de kellő nyomatékot tudnak adni követeléseiknek. Ezt a tankerületi központ egy figyelmeztetés után elbocsátásukkal torolta meg.

A tankerület lépése, a kölcseys tanárok azonnal kirúgása aránytalan és igazságtalan volt, ráadásul szembemegy a gyerekek érdekével. A szaktanárok pótlása a jelenlegi helyzetben szinte lehetetlen, a gyerekek oktatáshoz való joga éppen a cinikus döntés miatt sérülhet, amely előbbre valónak tartja a tiltakozók megfélemlítését, mint a gyerekek érdekeit.

„A kormány a diákok jogaira hivatkozva akadályozza és szankcionálja a pedagógustiltakozásokat. A kiváló tanárok azonnali elbocsátása semmiben nem szolgálja a gyerekek oktatáshoz való jogait. Valójában ez a gyerekek igazolhatatlan jogfosztása. A politika ismét felülírta gyerekek érdekeit. Az aránytalan munkáltatói lépés miatt fordulunk bírósághoz ” – mondta Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

A civil jogvédő szervezet  ügyvédei  képviselik majd a kölcseys tanárokat,  Molnár Barbarát, Palya Tamást, Sallai Katalint és Törley Katalint a perben. Az elbocsátást követő 30 napon belül kell bírósághoz fordulniuk.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Bejelentés!
Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere Facebook-posztban jelentette be, hogy polgármesterjelöltként indul a 2024-es önkormányzati választásokon. "Sz…