2023. 01. 27. péntek

Angelika
1 EUR 387 HUF
1 GBP 440 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • A kerületek közül elsőként szabályoztuk a magánszálláshely-kiadást!

A kerületek közül elsőként szabályoztuk a magánszálláshely-kiadást!

Amikor az ún. airbnb szabályozáson dolgoztunk, mindennél fontosabb szempont volt, hogy Terézváros az itt lakók számára békés lakókörnyezet legyen, arra törekedtünk, hogy a terézvárosiaknak nyugalmasabb, csendesebb éjszakáik és nappalaik legyenek.

Viszont soha eszünkbe sem jutott, hogy a magánszállás-kiadást mint üzletágat ellehetetlenítsük, hiszen a korrekt módon működtetett airbnb szállások családok megélhetését szolgálják.

Ezért a rendelet megalkotása során egyeztettünk a kerület lakóival, szálláshelykiadókkal, szakmai érdekképviseletekkel, és mindenkivel egyetértésben 2022. december 1-jétől, aki lakását rövid távon akarja kiadni az év 365 napján, annak

– rendelkeznie kell a társasház hozzájáruló nyilatkozatával,

– a szálláshely bejáratánál ki kell írnia éjjel-nappal hívható telefonszámát és NTAK regisztrációs számát,

– poroltót kell biztosítania a szállásán,

– a társasház házirendjét angol és magyar nyelven ki kell tennie a lakásban.

Ha a társasház SZMSZ-e már hamarabb tiltotta a szálláshely-szolgáltatást, mint amikor a lakástulajdonos kérte ingatlanja nyilvántartásba vételét, akkor a lakás nem lehet magánszálláshely: a társasház döntése és érdeke magasabbrendű, mint egy magánszemély egyéni gazdasági érdeke.

Ha valaki nem tartja be a fentieket, akkor a kiadható naptári napok számát szankcióként csökkenteni fogjuk, akár 0 napra!

Ezekkel az intézkedésekkel egyaránt segítjük az itt élőket és a szolgáltatókat is. Szigorítás helyett az együttélés szabályainak betartására koncentrálunk, hiszen Terézváros attól Terézváros, attól Budapest kulturális szíve, hogy itt a lakóknak, a vendégeknek és a szolgáltatóknak is helyük van.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek