Föld napja
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. június 14. hétfő

Vazul ünnepli névnapját.
Holnap Jolán napja lesz.
Föld napja PDF Nyomtat Email
2014 április 28., hétfő 19:38

Egy amerikai – akkor még egyetemi hallgató – Denis Hayes 1970. április 22-én indította el a mára már világméretű mozgalmat, a Föld Napját, amit azóta is minden évben ezen a napon tartanak. A mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet az ökológia válság jeleire, a bioszféra pusztulására, az ipari szennyezésre, a természet védelmére. A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon. Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól.
A Miskolci Egyetemen évtizedek óta folyik a föld, - és anyagtudományokhoz kapcsolódó kutatási, oktatási munka, amely a társadalmi igények mellett a környezeti szempontokat is figyelembe véve keresi a fenntartható nyersanyag gazdálkodás kihívásaira a válaszokat. A Miskolci Egyetemen folyó stratégiai alapkutatási programok is ennek a hosszú távú stratégiának a részei, amelyek közül most a TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV -2012-0005 azonosítószámú "Nemzetközi együttműködésben megvalósuló alapkutatás a kritikus nyersanyagok hazai gazdaságfejlesztő potenciáljának kiaknázására - CriticEl” című projekt a Műszaki Földtudományi Kar, a Műszaki Anyagtudományi Kar és a miskolci Herman Ottó Múzeum közös szervezésében a Miskolci Egyetemen folyó "Szépkorúak Akadémiája" programsorozat keretében mutatja be eredményeit és invitálja meg a Szépkorúak Akadémiája programsorozatban résztvevőket egy ismeretterjesztő tematikájú közös Föld napi Ünneplésre 2014. április 28-án a Herman Ottó Múzeum „Pannon-tenger Múzeum” nevű kiállító épületébe.
A Szépkorúak Akadémiája programsorozatot az Európai Unió gerontológiai programjához kapcsolódva, Magyarországon elsőként 2009 szeptemberében indította útjára a Miskolci Egyetem és Miskolci Nőknek Is Esélyt Alapítvány,melynek visszhangja túl mutatott a város,sőt a régió határain is. Az azóta is töretlen érdeklődés mellett folyó program a Miskolci Egyetem nyolc Karának és Intézetének diszciplínáit kínálja az 50 év feletti, legalább érettségivel rendelkező, tanulni vágyó érdeklődők számára. Az idén is nagy sikerrel, 198 regisztrált hallgatóval futó képzés a 2014. Évi Föld Napja alkalmából egy külső helyszínre invitálja a programban résztvevőket.
A rendezvény helyszíne két földtudományi tárgyú kiállítás megtekintésére is alkalmat ad. Az „Őserdei ösvényeken - A bükkábrányi mocsárciprus-erdő és kora” című tárlat a 7 millió éves bükkábrányi ősfák története mellett, a miocén kor (23–5,3 millió éve) geodinamikai változásaiba, állat- és növényvilágába, az emberi evolúció titkaiba, és nem utolsó sorban, a napjainkban gazdaságilag hasznosítható nyersanyagaiba enged közérthető, játékos bepillantást. „A Kárpátok ásványai” című kiállítás a mintegy 1500 km hosszúságú hegységvonulat ásványvilágát mutatja be egy több mint 1000 darabos válogatás segítségével és a teljesség igényét szem előtt tartva.
A programsorozat részeként bemutatásra kerülnek azok a technológiák, „Amelyek nincsenek kritikus elemek nélkül”, mint az elektromos autók, lebegő mágnesek és „eltűnő” konyhai eszközök.
Világviszonylatban évente kb. 250 millió TV-t értékesítenek, ennek közel 90 %-a síkképernyős LCD technológiával készül. Ezek a készülékek is többféle un. kritikus elemet tartalmaznak kis koncentrációban (<100 mg/kg) a különböző alkatrészeikben, melyek kinyerése, és a hasznosítása elemi érdeke az fenntartható Európai nyersanyagellátásnak. A rendezvényen a résztvevők megtekinthetik egy LCD monitor felépítését, megismerhetik a működési elvét és a kritikus elemek elhelyezkedését a készülék különböző alkatrészeiben mikroszkóp segítségével (pl. kijelző panel, LED háttérvilágítás, távirányítóban lévő AA típusú akkumulátor). Bemutatásra kerül a kritikus elemek kinyerésének lehetséges technológiája is.
A projektről információkkal, háttéranyagokkal, nem kevés látnivalóval minden érdeklődőt várnak a projekt megvalósítói a projekt honlapján és hivatalos Facebook oldalán.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások