2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Zavaró szagot, zajokat, vagy illegális hulladéklerakót észlel? Jelentse be pár kattintással!

Zavaró szagot, zajokat, vagy illegális hulladéklerakót észlel? Jelentse be pár kattintással!

Zavaró szaghatások, zajok és illegális hulladéklerakók bejelentésére hozott létre internetes portált a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK): az EnviroMind nevű környezetvédelmi honlapon a világ bármely pontjáról lehet bejelentést tenni.

A portál lehetővé teszi a lakosság számára, hogy eddig nem látott módon vegyen részt a helyi mérési és döntési folyamatokban, a hatóságok pedig könnyebben és gyorsabban tudják kivizsgálni az összegyűjtött észleléseket, növelve a helyi lakosok életminőségét, valamint elősegítve a közösségi környezetvédelem fellendülését.

Zajok, szaghatások, és illegális hulladéklerakók bejelentésére hozott létre internetes portált az iASK. Az EnviroMind elnevezésű környezetvédelmi honlap célja, hogy a lakosság könnyen és egyszerűen, akár egy telefonról vagy táblagépről jelezhesse a mindennapokban tapasztalt környezeti problémákat, amelyek ezután gyorsabban összesíthetők és feldolgozhatók. Ha valaki zavaró zaj-, vagy szaghatást észlel a környezetében, illetve tudomása van illegális hulladéklerakóról, a portálon könnyedén, egy űrlap kitöltésével jelezheti a problémát.

A már beküldött észleléseket a honlapon térképes formában, egy dashboard felületen láthatjuk, így arról is vonhatunk le következtetéseket, milyen gondok körvonalazódnak az egyes régiókban. Sőt, mivel angol nyelvű űrlap és aloldal is elérhető a portálon, a világ bármely pontjáról lehet bejelentést tenni. Az eddig csak szeparáltan megjelenő lakossági bejelentések a portálon rendszerezett, strukturált módon vannak összegyűjtve, így az illetékes hivatalok könnyen végezhetik el a további szükséges vizsgálatokat.

Nő a lakosság szerepe

„A közösségi környezetvédelmet szeretnénk előtérbe hozni, és egy új szintre juttatni. A költséghatékony szenzor technológiák, illetve a big data technológiák gyors ütemű fejlődése lehetővé teszi, hogy már a lakosság is részt vehessen az automatizált környezeti adatgyűjtésben, illetve az észlelések rögzítésében, megosztásában, továbbá akár az adatok feldolgozásában, további visszajelzések megfogalmazásában is. Ám sajnos a lakosság, mint egy adott települést – általában a legjobban – ismerő és a lakóhelyére jellemző egyes környezeti hatásokat közvetlenül észlelő fél a legtöbb esetben nincs kellőképpen bevonva a térségre vonatkozó mérési és döntési folyamatokba. Az EnviroMind portállal ezen a tendencián szeretnénk változtatni.” – emelte ki Erdős Gergely, az EnviroMind egyik alapítója, az iASK big data csoportjának vezető kutatója.

A projekt megalkotói emellett olyan önkormányzati, állami és ipari együttműködések kialakítására törekednek, amelyek keretében segítséget nyújtanak a döntéshozóknak összeszedni azokat az észleléseket, illetve műszeres, szenzoros méréseket, amelyek biztosíthatnák a releváns információkat a lakosságot érintő problémákról. Ipari cégek esetében a környezethasználattal kapcsolatos észrevételek feldolgozására, valamint környezetmonitorozásra használható kiválóan a portál.

Felgyorsul az ügyintézés

A portál fejlesztői most egy olyan új funkció kialakításán dolgoznak, amely az időjárási adatokat automatikusan hozzárendeli a szagészlelésekhez: ez választ adhat arra, honnan jöhet a szag, a potenciális forrásokat körül lehet határolni, ezáltal a vizsgálatok gyorsabban le tudnak zajlani, és nem telnek el hetek, hónapok vagy évek, mire elindul a megoldás keresésének folyamata. Emellett az észlelések, feltárt összefüggések alapján automatikus értesítéseket, riportokat szeretnének küldeni a településvezetők, hatóságok felé, hogy ők is lássák a probléma súlyát, mértékét. Hosszabb távú fejlesztés, hogy az üzemek, telepek működtetését – a környezetet terhelő nemkívánatos hatások alapján – optimális keretek közé tudják szorítani, hiszen a tervezési, engedélyeztetési folyamatban fel tudják használni a korábbi adatokat.

„A globális fenntarthatóság egy nagy odafigyelést igénylő probléma, az EnviroMind portállal mi emellett a mindennapi, helyi gondokra – amelyek jelentősen befolyásolják az emberek életminőségét – fókuszálunk, ezekre lokálisan, rögtön bevethető megoldásokat dolgozunk ki. Így gyorsabb és hatékonyabb eredmény érhető el a jólét növelésében – véleményem szerint összességében sokkal több ember boldogsága növekedne, ha a legtöbb embert zavaró, hátráltató problémákat ilyen módon kezelni tudnánk.” – tette hozzá Erdős Gergely, az EnviroMind egyik alapítója, az iASK big data csoportjának vezető kutatója.

A rendszerhez hamarosan csatlakoztathatók lesznek külső adatgyűjtő eszközök, automatizált mérőrendszerek is, mint pl. házi időjárás állomások, környezeti információt biztosító szenzorok, amelyek plusz információkkal egészíthetik ki a lakossági észleléseket, biztosítva ezáltal az adott problémakör pontosabb és gyorsabb, akár valós idejű elemzését is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek