2022. 05. 26. csütörtök

Evelin, Fülöp
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF

Vízminőség-romlás miatt kellett lezárni a Szinva forrást

Miskolc város vízellátását nyolc rendkívül sérülékeny karsztforrás – köztük a lillafürediek – biztosítja. A források vízutánpótlása úgynevezett karsztjárat-rendszereken keresztül történik, melyekbe hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék esetén a felszínről szennyeződések mosódhatnak be, ez pedig vízminőség-romlást okozhat.

 

A MIVÍZ Kft. monitoring-rendszere folyamatosan figyeli a vízminőség változásait, és ha kell, riasztást küld, legrosszabb esetben pedig kizárja az adott forrást, kutat a rendszerből. Ilyesmi évente akár többször is előfordulhat, ha sok eső esik.

 

A mostani forráskizárás nem egyedi eset, az okozója egy régóta fennálló probléma. A Szinva-Főforráshoz tartozik a legnagyobb vízellátási terület a problémás vízmű telepek közül, ugyanis ez a forrás gondoskodik közvetlenül Lillafüred, Alsó- és Felső-Hámor területének vízellátásáról. Az elmúlt három évben a csapadékmennyiség jelentős emelkedése miatt a lillafüredi területen elhelyezkedő forráscsoportból az Anna-forrást 81 napra, a Felső-forrást 236 napra, a Szinva-főforrást pedig 146 napra kellett kizárni.

 

Az elmúlt években gyakran vált szélsőségessé az időjárás, rövid idő alatt rendkívül sok eső esett több esetben is. Míg 2018-ban még 55 mm lehullott csapadék miatt kellett beavatkoznia a rendszernek egyes források lezárásával, 2019 júniusában már 72 milliméternyi eső esett a forráscsoport vízgyűjtő területén mindössze 2-3 óra alatt, idén, június 26-án pedig már 98 mm, azaz két hónapnyi csapadék esett 5-6 óra alatt. Ebből is látszik, hogy a normál mennyiségű csapadék esetén kiválóan funkcionáló karszt vízbázis ilyen terhelés esetén már nem képes a megfelelő ivóvízminőség folyamatos fenntartására.

 

A lillafüredi Szinva forráscsoport biztosítja Lillafüred, valamint Felső és Alsó-Hámoron kívül Miskolc nyugati részének vízellátását, illetve a Borsodvíz Zrt.-nek átadva Bükkszentkereszt és Répáshuta ivóvizét. A forráscsoporton belül a legjelentősebb forrás a Szinva-főforrás, ez a forrás gondoskodik közvetlenül Lillafüred, Alsó- és Felső-Hámor területének vízellátásáról, és ennek a forrásnak a vizét továbbítják a Borsodvíz Zrt.-nek is, amely az átvett ivóvízből látja el Bükkszentkeresztet, Répáshutát és Hollóstetőt ivóvízzel.

 

A nem sokkal korábbi heves esőzések miatt július 11-én a monitoring-rendszer vízminőség-romlást érzékelt és lezárta a Szinva forrást. Ilyen esetben az egyedüli megoldás a teherautóval, lajtoskocsival történő ivóvízszállítás és medencetöltés a folyamatos, zavartalan szolgáltatás fenntartása érdekében. Jelenleg is 7-9 jármű dolgozik folyamatosan annak érdekében, hogy a lakosság vízigényét ki tudják elégíteni.

 

A MIVÍZ Kft. ellátási területén jelenleg is zavartalan, folyamatos az ivóvízellátás. Az ivóvíz fogyasztás előtt nem igényel semmilyen kezelést, minősége megfelelő, és nyugodtan fogyasztható!

 

A problémára megoldás lehet egy kisebb kapacitású, 50 m3/h-s mobilizálható, vagy konténerbe szerelve a vízmű telephelyére kihelyezhető víztisztító berendezés telepítése, amelybe ugyanaz az ultraszűrő technológia kerülne, amilyennel a végleges megoldást jelentő, nagyobb kapacitású telep is rendelkezne. Ez a megoldás százmilliós nagyságrendű költséget jelent. Jelenleg a rövidtávú megoldás részleteinek kidolgozása zajlik, különös tekintettel a Szinva-főforrás elhelyezkedésére, megközelíthetőségére, a kisebb kapacitású berendezés helyszínre telepíthetőségétől függően.

 

A mostani forráskizárás után az ivóvíz szolgáltatás eredeti állapotának visszaállítása a vízminőség változásától függ, amit a MIVÍZ szakemberei – a Borsodvíz Zrt. vezetőivel is egyeztetve – folyamatosan figyelemmel kísérnek, és ha kell, azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum