2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Veszélyben a műanyag hulladékok újrahasznosítása!

Akadozik a műanyag-újrahasznosítás Magyarországon! A műanyag szemét kétharmada ugyanis továbbra is hulladékégetőkben, hulladéklerakókban, vagy legrosszabb esetben az erdőszélen, folyóparton végzi.

Ez azért van, mert jelentősen visszaesett az újrafeldolgozott műanyag iránti kereslet hazánkban, a hulladékfeldolgozó cégeknek pedig sok esetben nem éri meg átvenni a lakossági műanyag hulladékot. Egyedül a PET-palackok (kupakostól), valamint a tiszta nejlonzacskók újrahasznosítása zajlik ma is gördülékenyen.

Intsünk végre búcsút az eldobható kultúrának, támogatom a munkátokat!

Az elmúlt hétvégén a műanyag-újrahasznosítás problémájára hívtuk fel a figyelmet egy pontyot ábrázoló nagy szemétszoborral. A műanyaggyűjtő halba hétvégén Siófokon, majd hétfőn a budapesti Deák téren dobálhatta be mindenki az újrahasznosítható műanyag szemetét. Az összegyűjtött szemét újrahasznosításáról természetesen gondoskodunk.

Nem kérdés: a valódi megoldás a műanyagválságra az, ha eleve kevesebb hulladékot termelünk. Újra ki kell építeni a betétdíjas, visszaváltós rendszereket. Azt várjuk a kormánytól, hogy:

a termékdíjból befolyó közpénzt környezetvédelmi célokra költse, különösen a valós megoldást jelentő hulladékmegelőzésre;

valamint segítse, hogy az újrahasznosítható hulladékokat a külső körülményektől függetlenül tudják a cégek hasznosítani.

A döntéshozók nem hagyhatják cserben azt a hozzád és hozzánk hasonló több millió embert, akik lelkiismeretesen szelektíven gyűjtjük a hulladékot, hogy ezáltal is tegyünk egy tisztább környezetért.

Nyilvános adatkéréssel fordultunk a szelektív hulladékokat begyűjtő legnagyobb cégekhez is, hogy megtudjuk, hova kerül a fel nem dolgozott műanyag szemét. A kormánynak, a vállalatoknak és nekünk, állampolgároknak is nagy felelősségünk van abban, hogy minél hamarabb magunk mögött hagyjuk az élővilágunkat elpusztító, pazarló és szennyező eldobható kultúrát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek