2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Vadvilág Világnapja

Nagymacskák: veszélyeztetett ragadozók

 Az ENSZ Közgyűlése éppen 5 éve döntött arról, hogy március 3-át a Vadvilág Világnapjává nyilvánítja. A Miskolci Állatkert és Kultúrpark ebből az alkalomból tematikus napot szervez, hogy az állatkert látogatóival együtt ünnepeljék a Föld vadonélő növény- és állatvilágának sokszínűségét.

Az ENSZ Közgyűlése éppen 5 éve döntött arról, hogy március 3-át a Vadvilág Világnapjává nyilvánítja. A választás azért esett erre a dátumra, mert a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES) 40 éve ezen a napon fogadták el. A CITES a világ egyik legnagyobb természetvédelmi megállapodása, amely kifejezetten azzal a céllal született meg, hogy ellenőrzése alá vonja a veszélyeztetett állat- és növényfajokkal folytatott kereskedelmet, illetve megtiltsa azokét, amelyek már a kipusztulás szélére kerültek.

A veszélyeztetett fajok állatkertekben történő megőrzésének legfontosabb elemei a fajmegőrzési programok. Európában ezeknek a programoknak két szintjét különböztetik meg. A magasabb szintű az európai fajmegőrzési tenyészprogram (EEP), melynek keretében a Miskolci Állatkertben európai bölénnyel, kulánnal, Liszt-majmocskával, perzsa leopárddal, szibériai tigrissel találkozhatnak a látogatók.

A másik szint pedig az európai törzskönyvi program (ESB), ebben a miskolci állatkert jelenleg nyolc fajt tart: európai barnamedvét, kárpáti hiúzt, fehérajkú tamarint, gyűrűsfarkú makit, huszármajmot, kék juhot, közép-ázsiai gímszarvast és zászlósfarkú gerezát.

Március 3-án, a Vadvilág Világnapján a fajmegőrzési programokba, az ezekkel kapcsolatos természetvédelmi munkákba ad bepillantást látogatóinak a Miskolci Állatkert.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek