2021. 09. 20. hétfő

Friderika
1 EUR 351 HUF
1 GBP 412 HUF

Újra leopárdkölyök született a Miskolci Állatkertben

A Miskolci Állatkert perzsa leopárdjai mindig nagyon népszerűek a látogatók körében. Különösen a 2017. év végén született kölyök, Touran volt az, aki gyorsan a vendégek kedvence lett. Szinte napra pontosan másfél évvel később pedig megérkezett a leopárdcsaládba az új kedvenc: 2019. június 11-én ugyanis egy újabb kölyök született. A kis leopárd hathetesen esett át az első állatorvosi vizsgálatán, így most mutatkozhatott be a nagyvilág számára. Bár a szülőodúját már elhagyta, a látogatók még csak időnként tudják megpillantani a leopárdház üvegfalán át.

A Miskolci Állatkert állatkert első perzsa leopárdja, Tareca 2012-ben mutatkozott be a nagyközönségnek. A Lisszaboni Állatkertben született nőstény a faj európai tenyészprogramjának a koordinátorának ajánlása alapján érkezhetett hozzánk, majd 2015-ben szintén ily módon kaphatott párt a Jászberényi Állatkertből az Assim nevet viselő hím személyében. 2017 decemberében pedig megszületett első kölykük, Touran, aki jelenleg még apjával együtt látható az állatkert leopárdkifutójában, de ő a közeljövőben más állatkertbe fog távozni, hogy ott saját családot alapíthasson. Helyét a családon belül pedig átveheti a legifjabb perzsa leopárd.

A kölyköt és anyját az első hetekben gondozói is a lehető legkisebb mértékben zavarták, így azon kívül, hogy a nőstény gondosan neveli és az utód jól fejlődik, minden egyéb fontos információt az állatkert munkatársai is csak ma tudtak meg róla. Például azt, hogy az ivara nőstény. A vizsgálat során megkapta a személyazonosítására szolgáló microchipet, megmértük a súlyát és megkapta a kötelező védőoltásokat.

A kölyök mintegy 92 napos vemhességet követően jött a világra a leopárdházba erre a célra behelyezett odú biztonságos rejtekében. Az első hetekben anyja is folyamatosan itt tartózkodott vele, éppen csak enni jött ki. Hathetes korára azonban már a kölyök is gyakran kimerészkedik az odúból, hogy ismerkedjen a külvilággal. Mivel a leopárdok a természetben magányosan élnek, ahol az apa nem vesz részt a kölykök nevelésében, így az állatkertben is meg kell azt oldani, hogy a kis nőstény nyugodt körülmények között, biztonságban fejlődhessen. Így ő és anyja jelenleg még a leopárdházban élnek, míg napközben az apját és idősebb testvérét, Tourant lehet a kifutóban megtekinteni. A kölyök fő táplálékát ugyan még az anyatej jelenti, de emellett már kóstolgatja az anyja táplálékát jelentő húst is.

A leopárd a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska, hiszen Afrika déli részétől egészen a Távol-Keletig előfordul, ahol a zoológusok több alfaját is megkülönböztetik élőhelyüktől, méretüktől, színezetüktől függően. Létszáma azonban mindegyik alfajnak jelentősen megfogyatkozott. Különösen igaz ez a Közel-Keleten élő, legnagyobb termetű alfajára, a perzsa leopárdra (Panthera pardus saxicolor), melyből becslések szerint szabadon legfeljebb 1.000 példány élhet. A veszélyeztetett nagymacskák megmentéséért az európai állatkertek az 1980-as években, az elsők között hívtak életre összehangolt tenyészprogramot. Ennek keretében Európa és a Közel-Kelet állatkertjeiben mintegy 100 egyede él, köztük jelenleg négyen a Miskolci Állatkertben. Touran várhatóan már nem sokáig látható Miskolcon, az ifjú kölyök azonban még több, mint egy évig itt fog élni, mielőtt ő is valamely másik európai állatkertbe költözhet majd.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A mai napon elindult az ellenzéki előválasztás, pontosabban elindult volna, de ahogyan az OEVB meglehetősen szépítve fogalmazott „a változást akaró vá…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum