2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Több mint ötvenezer magyar követeli az eldobható műanyag szatyrok betiltását

Több mint ötvenezer magyar követeli az eldobható műanyag szatyrok betiltását

Húsz nap se kellett hozzá, hogy több mint ötvenezren csatlakozzanak a Greenpeace petíciójához, mely azt követeli a kormánytól: tiltsák be az egyszer használatos műanyag szatyrokat Magyarországon.[1] A műanyag szemét termelése globálisan hatalmas környezeti pusztítást okoz;  a káros hatásoknak már a hazai lakosság is ki van téve.

A legfrissebb kutatások szerint a hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek[2]. A petíció aláírói azt szeretnék, ha Magyarország is csatlakozna a bolygónkat elárasztó egyszer használatos műanyagok elleni küzdelem élharcosaihoz, és 2020-ig beszüntetné az eldobható műanyag szatyrok használatát.

Minden percben egy teherautónyi műanyag hulladék kerül az óceánokba. A Földünket elárasztó műanyagszemét-szigetekről, a műanyagba belefulladt állatokról és a folyókat, tengereket elárasztó műanyag szennyezésekről készült felvételek sorával napi szinten találkozhatunk már a médiában. A műanyagszennyezés a bolygó minden pontján érzékelhető, az Északi-sarkvidéktől, a Föld legmélyebb pontján keresztül, egészen az Antarktiszig, ahogy azt a Greenpeace közelmúltbeli kutatása is bizonyítja.[3] A környezetvédő szervezet június 26-án bemutatott legfrissebb jelentése pedig az olasz partoknál vizsgált tengeri élőlények 25-30%-ában mutatott ki mikroműanyagokat. Leggyakrabban polietilént, az eldobható zacskók alapanyagát találták a mintákban.[4]

A műanyagszennyezés gyakorlatilag már ökológiai katasztrófához vezetett. Mivel azonban az emberekre gyakorolt hatása még nem ismert, az Egészségügyi Világszervezet átfogó vizsgálatot indított a belénk kerülő nagy mennyiségű mikroműanyagok hatásainak tisztázására – ugyanis nemzetközi kutatások már a csapvízben és a palackozott ásványvizekben is kimutattak műanyag darabokat.[5]

Mindezen problémákat felismerve egyre több ország vezetése dönt az eldobható műanyagok forgalmazásának drasztikus visszaszorítása mellett. Románia pár hónappal ezelőtt határozott úgy, hogy 2019. január elsejével betiltja az egyszer használatos műanyag zacskók forgalmazását. India, a világ egyik legnépesebb országa 2022-től rendelt el tilalmat az egyszer használatos műanyag termékekre. De Chile-ben és Eritrea-ban is hoztak már az eldobható zacskók használatát korlátozó intézkedéseket. Kenyában akár 4 év börtönbüntetés is kiszabható a műanyag zacskók használatáért.

A globális méretű környezetszennyezés csökkentéséért itthon is tehetünk. A Greenpeace Magyarország ezért petíciót indított, melyhez már több mint ötvenezren csatlakoztak. Az aláírók azt várják a magyar kormánytól, hogy hatékonyan lépjen fel a műanyagszennyezés visszaszorítása érdekében és tiltsa be az eldobható műanyag szatyrok forgalmazását, legkésőbb 2020. január 1-jétől.

„Ezeket a szatyrokat túlnyomórészt csak egyetlenegyszer használjuk, átlagosan mindössze 20 percig, aztán a szemetesbe kerülnek. Ezeknek a teljes lebomlási ideje akár közel 400 év is lehet. Ez hatalmas környezeti problémákat, az óceánokban ökológiai katasztrófát okoz. Mivel már a magyar vizek is szennyezettek műanyag darabokkal, itt az ideje, hogy a magyar kormány is lépjen az ügyben” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Jegyzetek:

[1] www.greenpeace.hu/stopmuanyag

[2] https://qubit.hu/2018/06/05/a-szokvanyosnal-is-kisebb-mikromuanyag-szemcseket-mernek-a-hazai-folyovizekben

[3] A Greenpeace kutatása az Antarktiszról: https://www.greenpeace.org/international/publication/16899/microplastics-in-the-antarctic/ ; magyar hír a jelentésről:

https://24.hu/tudomany/2018/06/07/antarktisz-kornyezetszennyezes-muanyag/

[4] A Greenpeace friss jelentése Olaszországból:

http://www.greenpeace.org/italy/it/ufficiostampa/comunicati/Microplastica-anche-in-pesci-e-invertebrati-lo-conferma-una-ricerca-GreenpeaceUNIVPMISMAR-CNR—-/

[5] https://www.theguardian.com/environment/2018/mar/15/microplastics-found-in-more-than-90-of-bottled-water-study-says

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek