2021. 12. 3. péntek

Ferenc, Olívia
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF

Sokkal több vizet használunk, amióta otthon vagyunk

Tippek a tudatos vízhasználatért a Víz Világnapja alkalmából

Sokan találkozhattak magasabb rezsiszámlákkal a korlátozások alatt, ami nem véletlen: azzal, hogy otthon vagyunk, a korábban az irodákban, edzőtermekben, szállodákban eloszló víz-, gáz- és áramfogyasztásunk most mind az otthonunkra koncentrálódik. A vízfogyasztásunk kiugró mértékben növekedett az új otthoni szokásokkal: egy teljesen otthon töltött hét alatt akár közel másfélszerese is lehet a pandémia előtti értéknek. A március 22-i Víz Világnapja alkalmából a szakértők most összegyűjtötték, mit tehetünk otthonunkban azért, hogy visszaszorítsuk vízhasználatunkat.

Otthoni vízfogyasztás a pandémia alatt
A brit vízvédelmi szervezet, a Waterwise riportja szerint  az Egyesült Királyság 35 százalékos növekedést tapasztalt a napi vízfogyasztásban a lezárások idején. 2020 március negyedik hetében, a teljes bezártság idején néhány háztartásban a 46 százalékot is elérte ez az emelkedés a járványügyi intézkedések előtti szinthez képest. A riport szerint a vízfogyasztás nagy része a 9-11 óra és a 19-20 óra közötti időszakokra esett.
A Manchesteri Egyetem és az Artesia kutatása  elsősorban a vízhasználati szokásokat vizsgálta, ugyancsak a korlátozások ideje alatt. Az eredmények szerint a vízfogyasztás napi csúcsa teljesen eltűnt azáltal, hogy az emberek napirendje sokkal rugalmasabbá vált – a fürdés például a reggel helyett a nap teljesen különböző időszakaira esett, és hosszabb ideig tartott. A vizsgálat során az is kiderült, hogy sokan a vírus miatti félelemből több vizet használtak: többször mostak kezet, tisztították a bútorfelületeket, gyakrabban mostak és tisztálkodtak. Ezek a szokások azonban — ahogy elkezdtünk együtt élni a vírussal — fokozatosan eltűntek. A beltéri mellett nőtt kültéri vízhasználat is: a bezártság miatt a saját kertek, teraszok fontos szerepet kaptak a lakók mentális egészsége szempontjából, a locsoláshoz pedig több vizet használtak a lakók. A kerti vízhasználat azonban a korlátozások feloldásakor sem változott.

Ezekkel fogyasztunk a legtöbb vizet
Bár egyértelmű lehet, hogy minél több időt töltünk otthon, annál több vizet is használunk, ahhoz, hogy csökkenteni tudjunk ezen az arányon, érdemes alaposabban szemügyre venni, mi járul hozzá ehhez a többletfogyasztáshoz. Az Environment Magazine elemzése  alapján beltéri vízhasználatunk 19 százalékáért a mellékhelyiség, 15 százalékáért a mosógép, 12 százalékáért a fürdés, 11 százalékáért pedig a csapok felelősek. A vízfogyasztást kétféle módon csökkenthetjük: a túl sok vizet használó berendezéseink lecserélésével és szokásaink megváltoztatásával. Az elemzés szerint a következő módszerek segíthetnek a leghatékonyabban: alacsony vízhasználatú WC-k beszerzése, víztakarékosabb mosógépek használata, a zuhanyzás idejének csökkentése maximum 5 percre, csak teljes adag szennyesek mosása és a WC-öblítések csökkentése. Hasonlóan sokat segíthet továbbá egy hatékony mosogatógép és egy víztakarékos zuhanyfej beszerzése is. E szabályok betartásával akár felére is csökkenthetjük a vízfogyasztásunkat, ami hosszú távon a környezetünknek és a pénztárcánknak is jót tesz.


Tudatosság a konyhában

Bár meglepő lehet, sok vizet spórolhatunk azzal, ha a kézi mosogatás helyett inkább a mosogatógépre bízzuk az edények tisztítását. Ha az egész EU átállna kézi mosogatásról gépire, több mint 6,142 milliárd liter ivóvizet is meg lehetne takarítani – ez a mennyiség 2,5 millió olimpiai úszómedence feltöltéséhez is elegendő lenne.  Egy korszerű mosogatógép alkalmazásakor ráadásul az edényeket nem szükséges előáztatnunk, elegendő az ételmaradékot eltávolítanunk róluk: a rendszeresen és feleslegesen alkalmazott előáztatással évente akár 22 000 liter vizet is elpazarolhatunk. Ha energiatakarékos mosogatógépet vagy gőzmosogatógépet választunk, még több vizet spórolhatunk meg.
Azoknak, akik csapvizet fogyasztanak, érdemes odafigyelniük arra, mennyi ideig folyatják a csapot, mielőtt megtöltik a poharukat a már hideg vízzel. Takarékos megoldás lehet, ha egy kulacsba, üvegbe töltve inkább a hűtőbe rakjuk a vizet ahelyett, hogy megvárnánk, amíg lehűl a csapból érkező folyadék.

Fürdőszobai vízhasználat
A legtöbb vizet a fürdőszobában használjuk el, és az itt található szaniterekre is igaz az, hogy a régebbi technológia nagyobb vízfogyasztással jár — érdemes tehát takarékos megoldásokra cserélnünk a WC-ket, zuhanyfejeket, csapokat. A régebbi toalettek például akár 22 liter vizet is felhasználhatnak egy öblítéshez.  Sokat spórolhatunk azzal, ha fürdés helyett a zuhanyzást választjuk — azzal tesszük a legjobbat, ha ennek idejét is 5 percre korlátozzuk.

Mosás
Meglepően sokat számít a vízhasználat szempontjából az is, hogy milyen mosógépet használunk. „A mai átlagos, korszerű készülékek 7 kg-os töltet mosásához 220 mosási ciklust számolva évi 10-12 köbméter vizet használnak fel, míg a régebbi, csupán 4-5 kg-os kapacitású gépek kétszer ennyit is fogyaszthatnak. A nagyobb kapacitású gépekkel egyszerre nagyobb adag szennyest tisztíthatunk, azaz kevesebb mosási ciklust kell elindítanunk, de ha nem gyűlik össze a mosnivaló, akkor sem kell aggódnunk. A fejlettebb gépekben súlyautomatika méri le a szennyes ruhát, ami a töltet méretéhez igazítja — kevesebb ruha esetén csökkenti — a vízfelhasználást. Egy új és nagyobb kapacitású mosógépet választva így — a használat gyakoriságától és a helyi tarifától függően — akár évi 10-12 ezer forintot is megspórolhatunk a víz- és csatornadíjon” — mondta el Budai Nikoletta, az LG háztartási elektronikai szakértője. „A vízhasználat szempontjából jó választást jelenthet egy Steam jelzéssel ellátott gőzmosógép is, ami kis mennyiségű víz forró gőzzé alakításával segít a ruhák intenzív, mégis kímélő tisztításában. A gőzölés hatására ráadásul kevesebb gyűrődés is keletkezik a ruhákon, így a vasalóvízzel is spórolhatunk.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

A MyFarm kertek mellett hamarosan itt a Brancs, az első átfogó, magyar közösségi platform Újabb nagy dobásra készülnek a MyFarm közösségi kertek al…
Mezőkövesd több területe is megtisztulhat az illegális szemétlerakóktól Mezőkövesd Város Önkormányzatának nyertes pályázata révén. A település több be…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum