2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Rendhagyó nyílt nappal zárta a Szimbiózis Alapítvány környezettudatossági programját

Rendhagyó nyílt nappal zárta a Szimbiózis Alapítvány környezettudatossági programját

Az Auchan az Ifjúságért Alapítvány támogatásával közel 200 helyi kisgyermek vehetett részt a projektben

A miskolci Szimbiózis Alapítvány az Auchan az Ifjúságért Alapítvány támogatásával és a vállalat miskolci áruházával együttműködve az elmúlt hónapokban valósította meg „Tanuljunk együtt Ök-Auchan” általános iskolásoknak szóló környezettudatos nevelést és társadalmi integrációt elősegítő programját. A programban nyolc Borsod-Abaúj-Zemplén megyei iskola kilenc osztálya, mintegy 200 tanuló vehetett részt ingyenesen,

 

A Szimbiózis Alapítvány Miskolc- Diósgyőrben működteti a Baráthegyi Majorságát. Az 5 hektáros öko-park célja, hogy az ott dolgozó fogyatékkal élők számára lehetőséget biztosítson az értékteremtő munkára és gyakorlatorientált módon járuljon hozzá társadalmi integrációjukhoz szélkerék húzza fel a vizet a kútból, a kerti tó, fóliasátor, üvegház mellett istálló (kecske, szamár, ló, disznó, baromfiudvar) és manufaktúra (sajtkonyha, kenyérsütő kemence, asztalosműhely, gyertyaöntő-, nemezelő-, papírmerítő műhelyek) található, ahol fogyatékossággal élők dolgoznak.

 

Az Auchan az Ifjúságért Alapítvány 2016-ban fennállásának 20. évfordulóján pályázat útján 170 000 eurós támogatást ítélt oda húsz magyarországi társadalmi célú projektnek, köztük a sikerrel pályázó Szimbiózis Alapítványnak, amely 8 000 eurós hozzájárulást nyert el „Tanuljunk ök-Auchan” program megvalósítására. Az alapítvány szakmai zsűrije minden évben olyan szervezeteket karol fel, amelyek a helyi közösségek számára kiemelten fontos társadalmi projekteket valósítanak meg. A pályázat keretében a vállalat mind a 19 áruháza és központi irodája évről évre maga választja ki a támogatott helyi kezdeményezéseket.

 

„Nagyon örülünk, hogy a Szimbiózis Alapítvány munkatársaival és kollégáimmal közösen ünnepelhetjük ma a program sikeres megvalósulását. Az Auchannál célunk, hogy hozzájáruljunk az áruházaink közelében élő közösségek életéhez. Ezért esett az alapítványunk választása a Baráthegyi Majorságban megvalósított programra, hiszen ezen keresztül számos Borsod-Abaúj-Zemplén-megyei kisiskolás neveléséhez járulhattunk hozzá” – mondta el a támogatás kapcsán Fazekas Attila, az Auchan miskolci áruházának igazgatója.

„A környezetvédelemre való nevelésnek egyre nagyobb és fontosabb szerepe van az ökológiai válság idején. Fontos, hogy a mai felnövekvő generáció megismerje a környezetünk állapotát, értékeit, és ezen értékek megőrzésében aktívan részt vegyen. A környezettudatosság fejlesztéséhez nem elegendő az írott, tájékoztató anyagok megismerése, hanem elengedhetetlen hogy ezen ismereteket tapasztalati, személyes élményű gyakorlás útján sajátítsák el” – ismertette a program jelentőségét Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke.

 

Az öko-projekt hozzájárult a résztvevő gyerekek környezeti nevelésének elősegítéséhez, szemléletformálásához, a mások elfogadására való neveléshez, azáltal, hogy a program során a hagyományőrző, környezettudatosságot fejlesztő mesterségek, foglalkozások kipróbálásában fogyatékkal élő fiatalok segítették a résztvevőket

A projektben kialakításra kerülő autentikus műhelyek, az új közösségi szintér és madárbarát kert hozzájárul a majorság fenntarthatóságához. A projekt megvalósítása és a résztvevő iskolák udvarán kialakított öko-kuckók a jövőben 8 iskola tanulóinak környezeti neveléséhez járulnak hozzá.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek