2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Paks II: súlyosan hiányos a környezeti hatástanulmány

Alkalmatlan a tervezett új paksi blokkokról készült környezeti hatástanulmány arra, hogy az alapján kiadható legyen az engedély az MVM Paks II. Zrt.-nek. Miközben a dokumentum alapvető kérdésekre nem ad egyértelmű választ, a hatásvizsgálati eljárás sem tükrözi a beruházás jelentőségét és fajsúlyát.

A Greenpeace ezért határozottan kéri az ügyben eljáró Baranya Megyei Kormányhivataltól, hogy szólítsa fel az MVM Paks II. Zrt.-t a vizsgálatok újbóli lefolytatására és a hiányosságok pótlására. A paksi bővítés minden magyar állampolgárt érint, akiknek – az eddigi folyamattól eltérően – lehetőséget kell biztosítani a hatósági eljárásban való érdemi részvételre.

A Greenpeace magyar és nemzetközi szakértői szerint ellentmondás tapasztalható az építésre és az üzemeltetésre vonatkozó ütemterv körül. A környezeti hatástanulmány ugyanis más időpontokra végezte el a számításokat, mint amit a beruházó MVM Paks II Zrt. állít a honlapján, illetve amit a bővítéssel megbízott kormánybiztos ismertetett előadásaiban. Ez alapjaiban kérdőjelezi meg a hatástanulmányban található számítások és állítások megalapozottságát.

Hiányosak a radioaktív hulladékok és a kiégett üzemanyagok kezeléséről szóló, illetve az erőmű jövőben tervezett leszerelésére vonatkozó fejezetek is. „A hatástanulmány nem mutat be konkrétumokat; nem derül ki, hol és hogyan kívánják majd kezelni a hulladékokat, hiányoznak finanszírozás garanciái” – mondta Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampányosa, és hozzátette: „Egy ilyen fajsúlyú beruházás esetében elvárható lenne, hogy részletesen megtudhassuk, mi lesz az új blokkokban keletkező kis és közepes, illetve nagy aktivitású hulladékok, valamint a kiégett üzemanyagok sorsa.”

A KHT nem tárgyalja a projekt gazdaságosságával és finanszírozásával összefüggő kérdéseket sem, és nem közöl lényegi adatokat sem a beruházásra, sem annak alternatíváira vonatkozóan. A projekt nagyságrendje és tervezett időtávja megkövetelné a beruházás környezeti hatásai mellett az alternatívák és a gazdaságossági kérdések értékelését is.

A tervezett beruházás környezeti, társadalmi és gazdasági súlya sokkal részletesebb tárgyalást és alaposabb bemutatást igényel. A Greenpeace ezért elvárja, hogy a beruházás valódi ütemterve alapján folytassanak le akár új vizsgálatokat is, valamint pótolják a hatástanulmány súlyos hiányosságait.

Emellett követeljük, hogy a hatástanulmányban meghatározott hatásterületen kívül élő magyar állampolgárok is – érintettségük okán – részt vehessenek a hatásvizsgálati eljárásban. Ennek érdekében szervezzenek további közmeghallgatásokat regionális központokban, így legalább Budapesten, Pécsen, Debrecenben, Szegeden és Győrben.

A Greenpeace teljes elemzése ezen a linken található:
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/hirek/publikaciok/A-Greenpeace-ertekelese-Paks-II-kornyezeti-hatastanulmanyarol/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek