2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Ötvenhatosok emléktúrát tartanak a Bódva-völgyében

A természetbarát egyesület a MOL Helyi Érték pályázatán nyert támogatást a megemlékezéshez

 A Bükk 900 Természetbarát Egyesület az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére már negyedik alkalommal rendezi meg a Bódva-völgyi 56-osok Emléktúrát, amelyre diákcsapatokat várnak a térség általános és középiskoláiból. A járványügyi helyzet miatt az emléktúrát kiegészítő iskolai interaktív történelemórákat filmre véve juttatják el a diákokhoz. A MOL Helyi Érték Programja félmillió forinttal támogatja a kezdeményezést.

A mai túrán azt a korábban elkészült rendhagyó tanösvényt járják be, mely a Galvács környéki dombokon állít emléket az 1956-os forradalom Bódva-völgyi munkástanácsának. A Bükk 900 Természetbarát Egyesület kezdeményezésére az emléktúra mellett történelemversenyt és interaktív órát is szerveznek a fiataloknak.

„A Bódva-völgyi 56-osok Emléktúra lehetőséget nyújt arra, hogy a természetjárást összekapcsoljuk a történelmi múlt felidézésével és ezen keresztül a fiatalok számára példát állítsunk. Sajnos a járványügyi helyzet miatt az idén kevesebben vállalták a személyes részvételt, illetve az interaktív történelem órákat más formában, filmre véve juttatjuk el a tanulókhoz. Nagyon reméljük, hogy a tavaszra meghirdetett 1956 Emlékezete történelemversenyre sok diák jelentkezik”– mondta Hatvaniné Vályi Nagy Ágnes, a Bükk 900 Természetbarát Egyesület önkéntese.

A ma délelőtti megemlékezésen az 5 km-es túrán a diákok koszorút helyeznek el az Edelényi Munkástanács tagjainak állított emlékműnél és felidézik a 64 évvel ezelőtt történt Bódva-völgyi eseményeket, Benke András szendrői református lelkipásztor pedig áhítatot tart a tanulóknak.

A MOL Alapítvány a helyi civil szervezetek, kezdeményezések támogatására hozta létre a MOL Helyi Érték Programot, amelyre év elején összesen 413 pályázat érkezett be és végül 60 szervezet kapott egyenként félmillió forintos, vissza nem térítendő támogatást. A MOL Alapítvány Helyi Érték programjára négy kategóriában lehetett pályázni országszerte: jövő generációja, kultúra, környezetvédelem-fenntarthatóság és társadalom.

További információ: www.molalapitvany.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek