2021. 10. 27. szerda

Szabina
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Ormányosmedve szaporulat a Miskolci Állatkertben

Megsokszorozódott az ormányosmedvék száma a Miskolci Állatkertben. A három felnőtt állatból álló csapatban ugyanis a nyár elején 11 kölyök jött a világra. Az egyik anyaállat öt, míg a másik hat utódot nevel. A kölykök életük első hat hetét a látogatók elől rejtve, az odújukban töltötték, néhány napja azonban elhagyták azt, és kíváncsian ismerkednek kifutójukkal.

A Miskolci Állatkertben öt évvel ezelőtt születtek utoljára kis ormányosmedvék – éppen a mostani kölyköket nevelő nőstények. Hozzájuk tavaly a Zágrábi Állatkertből érkezett egy hím állat, amelynek eredményeképp június közepén, két nap eltéréssel hozták világra kölykeiket a nőstények. A két anya nagyon gondoskodó szülőnek bizonyul, hiszen még gondozóikat sem engedik a kölykök közelébe. Az állatkert látogatói viszont most már mind többet láthatják a kifutójukkal egyre elevenebben ismerkedő kölyköket.

A vörösorrú ormányosmedve (Nasua nasua) Dél-Amerika nagy részén őshonos, lényegében csak a hegyvidéki területet kerüli. Megnyúlt, ormányszerű orrával táplálék után keresgélve járja az erdőt. Habár az állatrendszertan tudománya a ragadozók rendjébe sorolja a fajt (legközelebbi rokona a mosómedve), táplálkozásukat tekintve sokkal inkább tekinthető mindenevőnek: változatos növényi étrendje mellett elfogyaszt minden olyan kistestű állatot is, amelyet el tud kapni. Erős karmaival kiválóan mászik fára, így akár a madárfészkeket vagy épp a méhkaptárokat is kifosztja. Bár vadon élő állományukat nem fenyegeti a kipusztulás veszélye, ám létszámuk a húsukért történő vadászatuk, valamint az élőhelyükül szolgáló esőerdők kiirtása miatt egyre csökken.

A szabad természetben a nőstények akár 30 egyedből álló csapatokban élnek. A hímek ugyanakkor többnyire magányos életmódot folytatnak, és csak párzás idejére keresik fel a csapatokat. A nőstények a kölykök születését megelőzően már el is űzik őket a csapat közeléből. A kis ormányosmedvék két és fél hónapos vemhességi idő után jönnek világra. Az első hetekben meglehetősen fejletlenek, szemük is csak a második héten nyílik ki. Nagyjából öt hetesek, amikor elhagyják az anyjuk által kialakított fészket és csatlakoznak a csoporthoz.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Komolyan veszi azt a régi mondást Bódi Sylvi, hogy „minden nap egy alma az orvost távol tartja”. A modell, aki aranykalászos gazda minősítéssel is ren…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum