2021. 09. 16. csütörtök

Edit
1 EUR 349 HUF
1 GBP 408 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Növényekkel szépítették lakókörnyezetüket az avasi lakóközösségek

Növényekkel szépítették lakókörnyezetüket az avasi lakóközösségek

A Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület újra zöldesítő akciót szervezett az Avason. A városrész kettes ütemének három lépcsőháza előtt ültettek a lakóközösségek növényeket 2017. június 14-én és 18-án.

A közösségfejlesztő munka eredményeként megszépültek a lakókörnyezetek, a lakóközösségek pedig megerősödtek. Az alábbiakban Sütő Dávid Pelé, a Dialóg Egyesület közösségfejlesztőjének beszámolóját küldjük szabad felhasználásra, néhány fotóval egyetemben. Kérdés esetén a következő telefonszámon érhető el: 70/946-6406.

A zöldítéssel már 2-3 évvel ezelőtt is foglalkozott a Dialóg Egyesület. Idén sikerült ismét közösségi munkával három lépcsőház környékén virágoskertet létesíteni vagy felújítani.

A Szilvás utca 13. és 19. szám előtt megújultak a kertek, a Felsőruzsin 33. szám alatt pedig egy eddig kihasználatlan területen ültettek a lakók. A helyi emberek 2017 februárjában kerestek meg minket azzal a szándékkal, hogy életet szeretnének lehelni a lakókörnyezetükbe. Három lépcsőházban volt rá szélesebb körben igény, így velük kezdtünk el dolgozni, a közösségfejlesztés módszereit alkalmazva.

Az időzítés is nagyon szerencsés volt, mivel az Avas II. ütemén éppen virágosítani akart a városvezetés. Ezért mi a lakókkal külön megkerestük a területi képviselőt, akivel felmértük a terepet, majd közösségi beszélgetések során megterveztük a kerteket egy önkéntes tájépítész segítségével.

Sajnos a föld és a virág megérkezése sokat csúszott, így csak mostanra tudtuk befejezni a munkálatokat. Ennek ellenére a lakók lelkesedése nem enyhült, és amikor munkához tudtak látni, nagyon hatékonyan és gyorsan befejezték a földmunkát valamint a kertrendezést. Fiatalok, idősek egyaránt kivették a részüket a munkából. Volt, aki a földet kapálta vagy talicskázta, mások a virágokat ültették. Az egyik lépcsőházban nem volt elég fiatal munkaerő, ezért az avasi tanodától kértünk segítséget. A gyerekek nagyon élvezték a munkát, nagyon jól össze tudtunk dolgozni velük is, sőt biztosítottak arról, hogy a jövőben is ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​szívesen jönnének hasonló feladatokban segíteni, szépítenék a lakóhelyüket.

A Dialóg Egyesület teljes sikernek könyvelheti el az idei zöldítő projektet, mert minden lakó – legyen az idős vagy fiatal – örömmel vette ki a részét a közös felelősségvállalásban, tervezésben, és a munkában egyaránt. Levonhatjuk a következtetést, hogy a helyi emberek az Avason törődnek a lakókörnyezetükkel, ha elegendő információt és lehetőséget kapnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gömörszőlősi Őszelő kulturális nap az ország mesés csücskében, a Szíves Fogadó közösségi ház átadásával és a Gömöri Termékbolt megnyitásával.  …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum