2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Nívós nemzetközi esemény résztvevője a Műszaki Földtudományi Kar

Nívós nemzetközi esemény résztvevője a Műszaki Földtudományi Kar

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara is részt vesz a magas rangú Budapesti Víz Világtalálkozón, amelyen állam- és kormányfők, miniszterek, valamint a nemzetközi civil-, tudományos és üzleti szféra fontos szereplői vitatják meg a fenntartható vízgazdálkodás aktuális kérdéseit.

A november 28. és 30. között megrendezett nagyszabású eseményre 117 országból közel 1800 vendég regisztrált, és a rendezvény tematikája folytán mondhatni természetes, hogy nem hiányozhatott a résztvevők sorából a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara sem. Mára ugyanis több hazai és nemzetközi kutatási pályázat igazolhatja, hogy a kar kompetenciái a felszín alatti vizekre és a vízgazdálkodásra vonatkozólag mind kormányzati, mind szakmapolitikai szinten megbecsültek, és elmondható, hogy a felszín alatti vízkészlet-gazdálkodás területen a Miskolci Egyetem vezető felsőoktatási intézmény Magyarországon, sőt európai szinten is versenyképes a miskolci fakultás specifikus mérnöki tudásállománya. Bizonyíthatja mindezt, hogy a Miskolci Egyetem kilenc nyertes Horizont 2020-as, vagyis közvetlenül Brüsszelben elbírált pályázatából öt a Műszaki Földtudományi Karhoz, tematikája szerint pedig jórészt a természeti erőforrás-gazdálkodáshoz kapcsolódik – mondta el Dr. Madarász Tamás, aki a Miskolci Egyetem – szintén a felszín alatti vizekhez kötődő – KÚTFŐ című projektjét is menedzselte.
A Műszaki Földtudományi Karon futó kutatási programok jelentőségét kiemeli, hogy hazai viszonylatban a vízkészletek 96 százalékát felszín alatti vizek adják, globális léptékben pedig a fenntartható vízgazdálkodás a 21. század központi problémáját képezi – egyes baljós előrejelzések szerint például a jövőben háborúk folyhatnak a tiszta vízért, akár a felszín alatti vízkészletekért is. A Föld egyes részein fenyegető vízhiány az elégtelen ivóvíz-ellátás mellett élelmiszerbiztonsági problémákhoz is vezethet, elsősorban ott, ahol az öntözés elengedhetetlen az élelmiszertermeléshez.
Kutatás és képzés természetesen kéz a kézben jár egymással a Miskolci Egyetemen is. Ennek megfelelően a Műszaki Földtudományi Kar immár 10 éve meghirdeti hidrogeológusi mesterprogramját, amely a magyar hallgatók mellett – unikális és angol nyelven futó mesterképzésről lévén szó – a külföldi hallgatókat is várja, és amelyet a jelenleg zajló budapesti rendezvényen is népszerűsítenek a Miskolci Egyetem standjánál, ahol is fiatal doktoranduszhallgatók tájékoztatják az érdeklődőket a kar képzéseiről és kutatási projektjeiről. Prof. Dr. Szűcs Péter dékán előadást is tart a miskolci képzési lehetőségekről.
Szerdán aztán tovább bővül az északkelet-magyarországi delegáció, merthogy a Miskolci Egyetem mintegy félszáz, a műszaki és természettudományok iránt nyitott középiskolás buszos felutazását szervezte meg a rendezvény zárónapjára, sőt megközelítőleg hasonló számú mesterképzéses hallgató utazását is biztosítják. A hallgatóság ráadásul nem csupán előadásokat fog hallgatni, hanem részt vesz egy hallgatói poszter-pályázaton is, mégpedig víztechnológiai témakörben.
A Budapesti Víz Világtalálkozó védnökségét Áder János köztársasági elnök vállalta, aki december 7-én a Miskolci Egyetemet is meglátogatja, ahol majd a környezeti fenntarthatóság kihívásairól fog előadást tartani. A Műszaki Földtudományi Kar kutatási projektjei természetesen szorosan kapcsolódnak ahhoz a témakörhöz, amelyről a köztársasági elnök is beszélni fog az egyetemen – tette hozzá Dr. Madarász Tamás.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek