2021. 10. 22. péntek

Előd
1 EUR 363 HUF
1 GBP 431 HUF

Nemzetközi petíció a közösségi energia-forradalomért

A Magyar Természetvédők Szövetsége elindította online petícióját a közösségi energia-forradalomért, amellyel a párizsi ENSZ klímacsúcsra készülő hazai és nemzetközi döntéshozóktól a jelenleginél nagyobb elkötelezettséget követelnek.

A petícióhoz világszerte lehet csatlakozni: eddig már több mint 6900 fő követelt a petíción keresztül igazságot az éghajlatváltozás által érintett lakosoknak. Kérték a fosszilis energiák kivezetését, továbbá támogatást a közösségi, energiatakarékos és megújuló energia kezdeményezéseknek. A Föld Barátai zöldszervezet hálózat november végén összesíti a petíciót és átadja a döntéshozóknak a párizsi klímacsúcson.

Világszerte egyre több lakos és közösség hallatja szavát és vezető szerepet vállal az energia-forradalomban energiatudatos életmódjával, háztartásával, településével, erre jó példák:

–         a közösségi energia projektek (1),

–         – a Föld Barátai virtuális üzenőfala (2),

–        – a fejlődő országok társadalmi szervezeteinek ún. Népek Klíma Tesztje kezdeményezése (3),

–        az Alternatíva-falvak (4),

–        vagy amikor 886 holland lakos pert nyert kormányával szemben, kötelezve azt nagyobb kibocsátás-csökkentési vállalásokra.(5)

A lakosok, közösségek jóval többet tettek eddig a közösségi energia-forradalomért, előrébb járnak, mint kormányaik, döntéshozóik.  Közben pont ők kénytelenek megfizetni az éghajlatváltozás hatásai és a kormányok klímavédelmi látszat-cselekvései kárát, valamint egyre több az éghajlati menekült is. Fel kell gyorsítanunk az átmenetet az alacsony energiafogyasztású, megújuló energián alapuló gazdaságba, ezért hívjuk fel a fejlett országok kormányait és döntéshozóit a probléma méretével arányos cselekvésre, vállalásokra – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat-energia programvezetője.

Az éghajlatvédelmi cselekvés azonban sok esetben tévútra megy azáltal, hogy a döntéshozók inkább a fosszilis- és atomlobbi szavára hallgatnak és ezeket a tévutakat támogatják.  Ez látható volt az elmúlt évekbeli klímacsúcsokon, az idei párizsi klímacsúcsot előkészítő találkozókon és a G7 tárgyalásokon is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Te mennyit pazarolsz? A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét  A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ism…

További cikkek

A Vasgyári Rendőrőrs területén szolgálatot teljesítő egyik körzeti megbízott fogta el azt a huszonnyolc rendbeli betöréssel gyanúsítható férfit, akit …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum