2022. 12. 2. péntek

Melinda, Vivien
1 EUR 414 HUF
1 GBP 482 HUF

Ne adjunk se szirupot, se mézet a méheknek!

Egyre több helyen látom megosztásokban, hogy ha valaki talál a kertjében elfáradt (nak tűnő ) méhecskét, azt azonnal etesse meg cukros vízzel.  Hisz a méhészek is szirupoztatják őket. Kanálba kell tenni a kutyulékot, és ezzel megetetni a fullánkost. Aki ettől erőre kap, és minden happy lesz.

A helyzet viszont sajnos nem ilyen egyszerű. Először is ami fontos, az az, hogy a kristálycukor nem virágcukor! A méhész kizárólag ősszel, és kora tavasszal szirupoztat, steril körülmények között, megfelelő hőmérsékletű vízzel vegyített cukorral., külön zárva a méh családokat, hogy véletlenül sem érintkezhessen egyik család méhecskéje a másikkal.
Mivel minden családnak más az illata, így az egyik illatú leöli a másikat, mivel idegen betolakodónak tekinti.
Ezek után nézzük meg, mi fog történni a mi kihelyezett edénykénkben amibe szirupot teszünk ki az udvarunkra.
– Az édes vizű tálat megrohamozza mindenféle, fajta, illatú méh akik egytől egyig sajátjuknak tekintik a talált kaját.
– Mivel sajátjuknak tekintik, elindul a harc, rengeteg méh elhullik.
– Mivel ennél a tálnál nem csak egy méhészet méhei röffennek össze, hanem 6-km-en belül megtalálható méhészek méhei is, mivel 6-km-en belül gyűjtögetnek méhéjék,  így benne van az, hogy súlyos betegségeket adnak át egymásnak a nagy tolongás közepette, amit a megkapott méh haza hurcol a kb 60-70 ezer társának amitől ők is megbetegedhetnek.
– Ha enyhe betegséget hord haza, akkor a méhész a megfelelő gyógyszer segítségével meg tud gyógyítani.
– Ha mondjuk a méhek között egyre inkább elhatalmasodó költésrothadást viszi haza, akkor hivatalos körülmények között, ( állatorvos, helyi jegyző ) a komplett családot le kell  kénezni, és elégetni szőröstől bőröstől, mivel fertőző.
Családonként kb 50.000ft kár, illetve az eszmei érték ami felbecsülhetetlen.
-A méhésztől a kipergetett mézet az átvevő bevizsgálja a helyszínen, megfelelő e méz víztartalma, kimutatható e a mézben idegen anyag, pl kristály cukor.
Ha igen, a méhésznek ugrott az egész évi munkája, mivel a mézet nem veszi át tőle senki.
Nagyon szépen megkérek minden kedves és nem kedves jó akarót, ne csináljatok még nagyobb bajt, mind ami jelenleg a földünkön élő méheket sújtja.
Bele értve minket méhészeket is, akik szintén vért izzadunk a vegyszerek miatt, a szemét okozta betegségek miatt, stb stb
Ami viszont szuper lenne, és segíteni tudnátok vele, az a minél több virág ültetése, amiben megtalálják az ő kincsüket a nektárt. Amitől a család szaporodhat, hisz minél több nektárt hordanak be a dolgozók, a királynő annál többet petézik. Ha nincs nektár hordás, a petézés megáll, nem fejlődik a család.
Rengeteget segíthettek a tiszta edényben kihelyezett tiszta vízzel. A vízen nincs tolongás, harc, mivel nem édes. Ilyenkor rengeteg vízre van szükségük a méheknek. Edényben kavicsokat tesztek, amire rá tud szállni a méh, felöntitek vízzel, úgy hogy ne fulladjon bele.
Röviden ennyi a kérésem, de reggelig lehetne erről beszélni.
Ha megérdemel az irományom annyit hogy megoszd, minél kevesebb ember szirupoztasson, kérlek egy kattintással segítsd a méheket, és a méhészeket!
Szép napot nektek!
Forrás: Boros Tibor Facebook

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Amikor a séta kihagyhatatlan
Kedvenceinkkel is érdemes körültekintően kikapcsolódni Miközben a felelős állattartók különböző módszerekkel óvják kedvenceiket a kullancsoktól, g…

További cikkek